Transferrin saturasyonu yüksekliği ne demek?

İçindekiler:

  1. Transferrin saturasyonu yüksekliği ne demek?
  2. Ferritin değeri kaç olmalı?
  3. Kan saturasyonu nedir?
  4. Saturasyon indeksi ne demek?
  5. Saturasyon değeri kaç olmalı?

Transferrin saturasyonu yüksekliği ne demek?

Transferrin saturasyonu yükseldiği zaman vücutta aşırı demir birikimi olduğu akla gelir. Bu durum trasferrinin doyma noktasından çok daha fazla demir taşıdığı anlamına gelir. Transferrin saturasyon yüksekliğinde demir birikimi kaynaklı hastalıklar akla gelir.

Ferritin değeri kaç olmalı?

Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder. Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir.

Kan saturasyonu nedir?

Oksijen satürasyonu, çocuğunuzun kırmızı kan hücrelerinin taşıdığı oksijen miktarıdır. Çocuğunuz sağlıklıysa, akciğerlerinden geçen kırmızı kan hücrelerinin çoğunluğu (% 95-100) oksijenle doldurulmalı veya doyurulmalıdır.

Saturasyon indeksi ne demek?

Testin anlamı: % Demir satürasyonu demir depolarının değerlendirilmesi açısından sadece serum demirinin bakılmasına oranla daha faydalı bir testtir. Formülü: % satürasyon = serum demiri / TIBC oranının 100'le çarpılması ile hesaplanır. Yani bu test serum demir ve TIBC bakılarak yapılan bir hesaplamadır.

Saturasyon değeri kaç olmalı?

Oksimetre, arterial oksijen saturasyonunu ölçer (SaO2). %95'in üzerindeki oksijen saturasyonu (SaO2) değeri normal kabul edilirken, %93'ten az olan değeler oksijen tedavisinin gerekli olduğunu işaret eder ve hastanın daha yakından izlenmesini gerektirir.