Saça bit neden düşer?

İçindekiler:

  1. Saça bit neden düşer?
  2. Bit sirke neden oluşur?
  3. Saç nasıl Bitlenir?
  4. Saç biti nasıl temizlenir?
  5. Bit hangi kokudan kaçar?
  6. Bit bulaştıktan kaç gün sonra ortaya çıkar?

Saça bit neden düşer?

Saç biti genellikle hasta bir kişiyle yakın fiziksel temas sonucunda bulaşır. Özellikle kafa kafaya değecek şekilde olan temaslar bulaşmayı çok kolaylaştırır. Okul öncesi ve okul çağı çocuklarının oyunlarında fiziksel temas ihtimali arttığı için saç biti bu yaşlarda en sık görülür.

Bit sirke neden oluşur?

Sirke ve bit; fırça, tarak, yastık, şapka, eşarp, mont, kaban, atkı gibi şahsi eşyaların paylaşılması yolu ile yayılmakta ve kişiden kişiye bulaşmaktadır. Asıl bulaşma yolu ise saç temasıdır. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde 10-15 gün canlı olarak kalabilmektedir.

Saç nasıl Bitlenir?

Özellikle 3-10 yaş grubu kız çocuklarda daha sık görülen bit, saçtan saça, ortak kullanılan eşyalarla, direkt ya da dolaylı yollarla bulaşır. Bitlenmede ilk olarak yumurtalar bulaşarak saç kılına yapışır ve kepek gibi görünür. Saçtan kolaylıkla ayrılmayıp, saçlı deride şiddetli kaşınma yapar.

Saç biti nasıl temizlenir?

Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.

Bit hangi kokudan kaçar?

Bitler, lavanta kokusundan hoşlanmazlar. Saça yoğun lavantalı ürünler kullanılması, bitin gelmesini engelleyebilir.

Bit bulaştıktan kaç gün sonra ortaya çıkar?

Bit yumurtaları, yerleştirildikten sonra 1-2 hafta içinde yumurtadan çıkar. Kafadaki sirkeyi (Bit yumurtası) veya bitleri görmenin yanı sıra kaşıntı ya da kafa derisinde hareket eden bir şey hissi varsa bu bitlerin olabileceği anlamına gelir.