Kat irtifakı işlemi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kat irtifakı işlemi nasıl yapılır?
  2. Kat irtifakı ne zaman kurulur?
  3. Kat Mülkiyeti Tescili Nasıl Yapılır?
  4. Kat mülkiyeti hangi yapılar üzerinde kurulur?
  5. Kat mülkiyeti hangi taşınmaz mallara kurulur?
  6. Kat mülkiyeti kaç şekilde kurulur?
  7. Iskanı alınmış tapuda ne yazar?

Kat irtifakı işlemi nasıl yapılır?

Kat irtifakının kurulması resmi senet yolu ile olur. Bu senet Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenir. İrtifak hakkı tapu siciline bu belge ile tescil edilir. Kat irtifakı arsa payı oranında arsa malikleri veya paydaşları lehine kurulur.

Kat irtifakı ne zaman kurulur?

Kat irtifakı tapusu inşaat başlangıcı itibari ile alınabilir ve iskan alınana kadar kullanılması gereken tapudur. İskan alınması halinde kat mülkiyetine geçilmesi yasal olarak zorunludur. Kat irtifakı alındıktan sonra bağımsız bölüm üzerinde kat inşa etme hakkınız vardır.

Kat Mülkiyeti Tescili Nasıl Yapılır?

Kat mülkiyeti kurulurken aynı katta birbirine bitişik bulunan birden fazla bölüm, kat mülkiyeti kütüğüne tek bağımsız bölüm olarak tescil edilebilir. Kat mülkiyetinin tescili, tapu memurunca düzenlenen resmi senet uyarınca veya aşağıdaki fıkraya göre verilen bir mahkeme hükmü ile yapılır.

Kat mülkiyeti hangi yapılar üzerinde kurulur?

Kat mülkiyeti nedir? Kat mülkiyeti; tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, bağımsız mülkiyet hakları kurulmasıdır.

Kat mülkiyeti hangi taşınmaz mallara kurulur?

Tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabilir.

Kat mülkiyeti kaç şekilde kurulur?

Kat mülkiyeti resmi senetle ve tapu siciline tescil ile kurulur. Kat mülkiyetinin kurulması için ana yapının tamamlanmış olması gerekir. Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulması mümkün değildir.

Iskanı alınmış tapuda ne yazar?

Çoğu kişi bu ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeden ev alıyor. Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.