Rekabet Kanunu Nedir?

İçindekiler:

  1. Rekabet Kanunu Nedir?
  2. Rekabet kanunu kimleri kapsar?
  3. Rekabet yasası hangi tarihte?
  4. Rekabet Kuruluna şikayet nasıl yapılır?
  5. Rekabet Kurulu bir başvuru konusunda yeterli delil bulunmaması halinde hangi kararı verir?
  6. Türk rekabet Kurumunun merkezî nerede bulunmaktadır?
  7. Rekabet Kurumu ne zaman kuruldu?
  8. Rekabetin amacı nedir?
  9. Rekabet Kurulu ne iş yapar?
  10. Haksız rekabet hangi mahkeme?
  11. Rekabet Kurulu neyi inceler?
  12. Rekabet Kurulunun almış olduğu kararlara karşı nereye dava açılabilir?
  13. Kanunun ihlal edildiğinin tespit edilmesi halinde teşebbüslere verilebilecek en yüksek ceza oranı nedir?
  14. Rekabet Kurulu organları nelerdir?
  15. Rekabet Kurulu mu kurumu mu?

Rekabet Kanunu Nedir?

Madde 1- Bu Kanunun amacı, mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hâkim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır.

Rekabet kanunu kimleri kapsar?

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren ya da bu piyasaları etkileyen her türlü teşebbüsün aralarında yaptığı rekabeti engelleyici, bozucu ve kısıtlayıcı anlaşma, uygulama ve kararlar ile piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmaları ve ...

Rekabet yasası hangi tarihte?

Tasarı, girişte de belirtildiği gibi Genel Kurul'da 7 Aralık 1994 tarihinde görüşülerek kabul edilmiş, 94 tarih ve 22140 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Rekabet Kuruluna şikayet nasıl yapılır?

Kuruma başvuruların yazılı olarak posta yoluyla veya şahsen yapılması gerekmektedir. Rekabet İhlali Başvurularının Alınması hizmeti e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden de sunulmaktadır. Elektronik posta, fax, telefon gibi yollarla veya sözlü olarak yapılan başvurular ihbar olarak değerlendirilebilir.

Rekabet Kurulu bir başvuru konusunda yeterli delil bulunmaması halinde hangi kararı verir?

Kurul, resen veya kendisine intikal eden rekabet ihlaline ilişkin başvurular44 üzerine doğrudan soruşturma açılmasına ya da soruştur- ma açılmasına gerek olup olmadığının tespiti için önaraştırma yapıl- masına karar verir (RKHK, m.40/1).

Türk rekabet Kurumunun merkezî nerede bulunmaktadır?

Kurum görevini yaparken bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi kurumun nihai kararını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez....Rekabet Kurumu (Türkiye)
Genel bilgiler
AdresBilkent Plaza B0 Bilkent, Ankara
Personel sayısı372
Yıllık bütçe₺115.750.000 (2020)
Yönetici(ler)Birol Küle, Başkan
6 satır daha

Rekabet Kurumu ne zaman kuruldu?

13 Aralık 1994 Rekabet Kurumu/Kuruluş

Rekabetin amacı nedir?

Rekabet, üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı yürütülen yarışma etkinliklerinin bütünüdür. Bu terim işletmecilik, iktisat, çevrebilim, spor ve sanat dallarını da içeren alanlarda sıkça kullanılır. Rekabet iki ya da daha çok güç, kuruluş, işletme, sistem, birey, ya da grup arasında yeralabilir.

Rekabet Kurulu ne iş yapar?

Mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hâkimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak amacıyla kurulan Kurumun ilişkili olduğu ...

Haksız rekabet hangi mahkeme?

Haksız rekabet davaları Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülür. Haksız rekabet davası açma hakkına sahip olan herkes, davranış veya eylemin dürüstlük kuralına aykırı veya müşterileri ve kamuyu yanıltıcı nitelikte haksız fiil niteliğinde olup olmadığını tespit ettirme hakkına sahiptir.

Rekabet Kurulu neyi inceler?

Piyasalardaki rekabeti olumsuz yönde etkileyecek ya da kısıtlayacak nitelikteki çeşitli kanunlar ve düzenlemelerle ilgili olarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına görüşler göndererek piyasalarda rekabet koşullarının hakim kılınmasını sağlamaktadır.

Rekabet Kurulunun almış olduğu kararlara karşı nereye dava açılabilir?

Yeni düzenlemeye göre Kurul'un kararlarına karşı açılan davalarda yetkili mahkeme Ankara İdare Mahkemesi olmuştur. Yetkili ilk derece mahkemesinin verdiği kararların temyizi için ise bir değişiklik öngörülmemekle birlikte; bu kararlara karşı yine Danıştay'a başvurulacaktır6.

Kanunun ihlal edildiğinin tespit edilmesi halinde teşebbüslere verilebilecek en yüksek ceza oranı nedir?

Yöneticiler ve çalışanlara verilecek para cezasının üst sınırı ise teşebbüs, teşebbüs birliği veya teşebbüs birliğinin üyelerine verilen cezanın %5'i olarak saptanmıştır.

Rekabet Kurulu organları nelerdir?

Kurum, Rekabet Kurulu, Başkanlık ve hizmet birimlerinden, oluşur. Kurumun merkezi Ankara'dadır. Kurum, gerekli gördüğü yerlerde büro veya temsilcilik açabilir. Madde 6- Rekabet Kurulu biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere toplam 11 üyeden oluşur.

Rekabet Kurulu mu kurumu mu?

Rekabet Kurumu; Rekabet Kurulu, Başkanlık, Ana Hizmet Birimleri, Yardımcı Hizmet Birimleri ve Danışma Birimlerinden oluşur. Rekabet Kurulu, Başkan ve İkinci Başkan dahil olmak üzere toplam 7 üyeden oluşur. Başkanlık; Kurul Başkanı, İkinci Başkan ve Başkan Yardımcılarından oluşur.