Tıpta diseksiyon ne demek?

İçindekiler:

  1. Tıpta diseksiyon ne demek?
  2. Aort diseksiyonu ne demek?
  3. Diseksiyon bıçağı ne işe yarar?
  4. Akut diseksiyon nedir?
  5. Lenf düğümleri Regional rezeksiyon diseksiyon ne demek?
  6. Koroner diseksiyon nedir?
  7. Dissekan anevrizma ne demek?
  8. Aort diseksiyonu nedir makale?
  9. Akut damarı nedir?
  10. Lenf nodu rezeksiyonu ne demek?
  11. Spontan koroner arter diseksiyonu nedir?

Tıpta diseksiyon ne demek?

Diseksiyon, günlük tıbbi kullanımda dokuların-yapıların, cerrahi olarak izole edilmesi, açığa çıkarılmasıdır, anatomizasyon da denir. Örneğin ameliyatta sistik kanal disseke edildi demek, sistik kanalın çevre dokulardan ayrılarak çıplaklaştırıldığı anlamına gelir, artık bağlamaya ve kesmeye uygundur.

Aort diseksiyonu ne demek?

Aort diseksiyonu, aort damarının farklı sebeplerle yırtılması ve duvar içine kan dolmasıyla oluşur. Aort damarı fiziksel olarak 3 ayrı tabakadan oluşur. Kanın geçtiği iç katmanda farklı sebeplerden dolayı yırtılma oluşabilir.

Diseksiyon bıçağı ne işe yarar?

Kemik ve benzeri sert dokuları kesmek için kullanılır.

Akut diseksiyon nedir?

Akut aort diseksiyonu, ani gelişen göğüs, sırt ve karın ağrısına neden olan, nadir görülen ölümcül bir durumdur. Zamanında tanı koymak, her geçen saatte mortalite artışı nedeniyle çok önemlidir.

Lenf düğümleri Regional rezeksiyon diseksiyon ne demek?

Lenf nodu diseksiyonu lenf düğümlerinin kanserli olup olmadığını anlamak veya kanserliyse onları ortadan kaldırmak üzere uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Hemen hemen tümüyle kanser cerrahisi alanında uygulanmaktadır.

Koroner diseksiyon nedir?

Kalbin üzerinde bulunan bir arterin, aterosklerotik nedenlere bağlı olmaksızın, iç yüzeyindeki duvarın ayrılıp, burada yırtık oluşması spontan koroner arter diseksiyonu olarak adlandırılır. Koroner arterin içinden akan kan, bu oluşan yırtığın açtığı kanala dolmaya başlar ve burada bir hematom oluşmasına neden olur.

Dissekan anevrizma ne demek?

Füziform anevrizmalara en çok aortada ve bacak atardamarlarında rastlanır. Füziform anevrizmanın özel bir türü de "dissekan" anevrizmadır. Bu anevrizmalar damarın iç tabakasının damar duvarından ayrışması sonucu oluşurlar.

Aort diseksiyonu nedir makale?

Aort diseksiyonu, aortun intima tabakasında oluşan bir yırtık sonucu intima ile mediya tabakası arasında yalancı bir lümenin oluşması olarak tanımlanan acil kardiyovasküler bir problemdir. Nadir görülen bir hastalık olduğundan tanısının hızlı ve doğru olarak konulabilmesi için şüphe indeksinin yüksek tutulması gerekir.

Akut damarı nedir?

Aort damarı, vücudumuzun en büyük atar damarıdır, kalpten çıkan ve tüm vücuda kanın yayılmasını sağlayan ana damardır. Bu damar yapı olarak üç katmandan oluşur. İlk katman, kanın asıl olarak akmakta olduğu kısımdır, damarın en dış kısmı ile bu ilk katman arasında da bir ikinci katman yer alır.

Lenf nodu rezeksiyonu ne demek?

Lenf nodu diseksiyonu lenf düğümlerinin kanserli olup olmadığını anlamak veya kanserliyse onları ortadan kaldırmak üzere uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Hemen hemen tümüyle kanser cerrahisi alanında uygulanmaktadır.

Spontan koroner arter diseksiyonu nedir?

Spontan koroner arter diseksiyonu (SKAD), nadir rastlanan ve miyokardiyal iskemiye neden olabilen bir patolojidir. SKAD'ın ilk klinik bulgusu, genellikle akut miyokard infarktüsü veya ani ölümdür (1).