Müdahil ne demek?

İçindekiler:

  1. Müdahil ne demek?
  2. Asli müdahil hangi tarafta durur?
  3. Fer'i müdahale talebi ne zamana kadar yapılabilir?
  4. Davaya asli müdahale ne zamana kadar yapılır?
  5. Davacı hangi tarafta durur?

Müdahil ne demek?

Müdahil, yargılama başladıktan sonra ceza yargılamasına katılan kişidir. Müşteki (ya da şikayetçi) yargılama başladıktan sonra davaya katıldığı taktirde müdahil sıfatını alır. Suçtan zarar gören kişinin davaya müdahil olma talebi mahkemece kabul edilirse, bu kişi “katılan” sıfatını alır.

Asli müdahil hangi tarafta durur?

Asli Müdahil Üçüncü Bir Taraftır “Asli müdahale, bir davada, bir kimsenin kendi hakkını korumak için fer'i müdahalede olduğu gibi taraflara bağlı olmaksızın iddiada bulunması demektir.”

Fer'i müdahale talebi ne zamana kadar yapılabilir?

Aynı Kanunun “Fer'i Müdahale” başlıklı 66. maddesinde ise; “Üçüncü kişi, davayı kazanmasında hukuki yararı bulunan taraf yanında ve ona yardımcı olmak amacıyla, tahkikat sona erinceye kadar, fer`î müdahil olarak davada yer alabilir.”

Davaya asli müdahale ne zamana kadar yapılır?

Zaman bakımından, hüküm verilinceye kadar aslî müdahalede bulunulması kabul edilmiştir. Özellikle konusu aynı olan davalardaki hak veya şeyle ilgili çelişkili kararların önüne geçmek bakımından, hükme kadar müdahalenin mümkün olduğu kabul edilmiştir.

Davacı hangi tarafta durur?

Davalı Nerede Durur? Davacı ve vekili, hakimin sağ tarafında davalı ve vekili ise hakimin sol tarafında bulunur. Söz konusu bir ceza davası ise sanık hakimin karşısında yer alırken, müşteki/mağdur hakimin sağ tarafında, sanık vekili ise hakimin solunda bulunur.