Mükerrirlere özgü infaz ne demektir?

İçindekiler:

  1. Mükerrirlere özgü infaz ne demektir?
  2. 1 kez mükerrirlere özgü infaz rejimi nedir?
  3. Mükerrer nasıl olur?
  4. Verilen hapis cezasının ne kadarı yatılır?

Mükerrirlere özgü infaz ne demektir?

YTCK'nın 58. maddesi ile cezanın son hükümle birlikte arttırılması sistemi terkedilmiş, bunun yerine mükerrir hakkında şartla salıverme süreleri uzatılmıştır. Bu sebeple yeni bir infaz rejimi ortaya çıkmış, bu infaz rejimine mükerrirlere özgü infaz rejimi adı verilmiştir.

1 kez mükerrirlere özgü infaz rejimi nedir?

Suçta tekerrür hükümleri uygulanan mahkum, cezasını “mükerrirlere özgü infaz rejimi” çerçevesinde infaz eder. Tekerrür, hükümlünün ikinci kere suç işlemesi nedeniyle, ilk kez suç işleyen bir kişiye göre daha ağır bir yaptırım sistemiyle karşılaşması için TCK md. 58'de düzenlenmiştir.

Mükerrer nasıl olur?

Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi halinde, tekerrür hükümleri uygulanır. (TCK m. 58). Burada işlenen suç mükerrer suç, suçu işleyen kimse de mükerrir olmuş olur.

Verilen hapis cezasının ne kadarı yatılır?

Eğer örgütlü bir suçtan hüküm giyilmemişse müebbet cezası dışındaki diğer suçlarda alınan hapis cezasının üçte ikisi yatılmaktadır. Yani 12 yıl hapis cezası alan bir kişi, 8 yıl hapis yatmakta, kalan 4 yıllık süreyi ise koşullu salıvermeden yararlanarak dışarda geçirmektedir.