Vaz etmek ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Vaz etmek ne demek TDK?
  2. Vaz nedir kısa bilgi?
  3. Vaz Osmanlıca ne demek?
  4. Vaz etmek ne demek hukuk?
  5. Vazgeçmek mi vaz geçmek mi?
  6. Vaz i hüküm ne demek?
  7. Ma ada ne demek Osmanlıca?
  8. Vaz i ilahi ne demek?
  9. Mâ da ne demek?
  10. Mukannen ne demek?
  11. Vâzi ne demek?

Vaz etmek ne demek TDK?

TDK Güncel Türkçe Sözlük'te verilmiş anlamına göre Vazetmek, koymak anlamına geliyor. ... Ayrı biçimde vaz etmek şeklinde yazılması gerektiği düşünülse de kelimenin TDK'ye göre doğru yazılışı vazetme veya vazetmek şeklindedir.

Vaz nedir kısa bilgi?

Sözlükte “bir şeyi bir yere koymak” anlamındaki vaz'ın terim anlamı “lafızların bir mânaya karşılık belirlenmesi” şeklindedir. Vaz' ilminin gayesi değişik bilim dallarınca ortaya konan lafızları birbirinden ayırmak, özellikle lafzın hakiki ve mecazi kullanımını tesbit etmektir.

Vaz Osmanlıca ne demek?

vaz' / وضع (Çoğulu: Evza') Koyma, konulma. Bırakmak. Atlamak. Tayin etme, belirtmek.

Vaz etmek ne demek hukuk?

Kurtulma, kurtulan, yoksun tutma, ilişiğinin kalmaması.

Vazgeçmek mi vaz geçmek mi?

Vazgeçmek kelimesi bazı yazılı kaynaklarda vaz geçmek şeklinde yer almaktadır. Bu sebeple de kelimeyi doğru yazmak isteyenler büyük bir tereddüt yaşamaktadır. TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir.

Vaz i hüküm ne demek?

Vaz'î Hüküm. Usulcüler vaz'î hükmün, şâriin bir şeyi başka bir şey için sebep, şart veya mâni kılması olduğunu söylemişlerdir. ... Öte yandan bazı fakihlere göre vaz'î hüküm, şâriin iradesine binaen bir şeyin başka bir şey için sebep, şart veya mâni' teşkil etmesidir.

Ma ada ne demek Osmanlıca?

-den başka, gayri.

Vaz i ilahi ne demek?

Cenâb-ı Hakk'ın peygamberleri ve kitapları vasıtasıyla kullarının uymak zorunda olduğunu bildirdiği ilâhî emir ve yasaklar. İlâhî kanunlara, ayrıca şer'i kanun, Şerîat da denir. Kur-an ve Sünnet'te, ilâhî kanun anlamında "Sünnetüllah" tabiri de kullanılmaktadır.

Mâ da ne demek?

Gitmek, tâkib etmek, gidilen yol.

Mukannen ne demek?

1. Mukannen olan, kurallaşmış şeyler. 2. Belirli zamanlarda ödenmesi âdet hâline gelmiş, miktârı belli ödenekler, tahsîsat.

Vâzi ne demek?

vazi' / vazî' (Vazîa) Alçak, deni, bayağı, âdi.