Köprüden geçti gelin hangi yöreye aittir?

İçindekiler:

  1. Köprüden geçti gelin hangi yöreye aittir?
  2. Köprüden Geçti Gelin türküsünün hikayesi nedir?
  3. Köprüden geçti gelin ne zaman cikti?
  4. Köprüden geçti gelin kim söylüyor?
  5. Köprüden geçti gelin kimin türküsü?
  6. Köprüden Geçti Gelin söz müzik kime ait?
  7. Bafra Çetinkaya Köprüsü ne zaman yapıldı?

Köprüden geçti gelin hangi yöreye aittir?

Samsun bafra yöresine ait bir türküdür, her türkünün olduğu gibi bu türkünün de bir hikayesi vardır. türkünün hikayesi şöyle; samsun bafra kızılırmak üzerinde olan eski tahta köprüde olmuştur.

Köprüden Geçti Gelin türküsünün hikayesi nedir?

Neşet Ertaş'ın yazdığı ve söylediği "Köprüden geçti gelin" türküsünün hikayesi şöyledir: Köprünün üzerinden gelin alayı geçerken atların uçan bir kartaldan ürkmesi ve köprünün yıkılarak gelin ve gelin alayının nehirde boğularak can vermesi üzerine 'Köprüden Geçti Gelin' türküsü yazılmıştır.

Köprüden geçti gelin ne zaman cikti?

Köprüden geçti gelin” türküsü aslında bir Harput türküsüdür. Elazığ'dan TRT'ye “Mendilim işle yolla” ismiyle derlenmiş olan türküye, yazılı anlamda ilk defa 1937 yılında yayınlanmış olan “Elazığ Halk Oyunları ve Türküleri” kitabında rastlıyoruz.

Köprüden geçti gelin kim söylüyor?

NAZLI ÖKSÜZ - Köprüden Geçti Gelin - YouTube.

Köprüden geçti gelin kimin türküsü?

Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan, Neşet Ertaş'ın "Köprüden geçti gelin" türküsüne konu olan Çetinkaya Köprüsü'nde gelindamatlar uzun yıllardır dilek tutup suya taş atmadan düğün salonuna gitmiyor.

Köprüden Geçti Gelin söz müzik kime ait?

Yörede "Gelin Köprüsü" olarak da adlandırılan Çetinkaya Köprüsü, geçmişte yaşanan acıklı hikayesi dolayısıyla türkülere bile konu olmuş. Neşet Ertaş, "Köprüden geçti gelin" türküsünü bu köprüden esinlenerek kaleme almış ve seslendirmiş.

Bafra Çetinkaya Köprüsü ne zaman yapıldı?

Çetinkaya Köprüsü, 1937 yılında yapılmış ilçe için sembolik değeri olan bir erken Cumhuriyet dönemi yapısıdır. 250 metre uzunluğundaki beton köprü 7 bölümlüdür. Kemer görünümlü her bir bölümde, düşeyde dokuzar adet taşıyıcısı olan ve 3 kiriş ile bağlanmış olan köprünün zemini beton parke taşıyla kaplanmıştır.