Karadeniz kemençesi nasıl bir çalgıdır?

İçindekiler:

  1. Karadeniz kemençesi nasıl bir çalgıdır?
  2. Karadeniz kemençesi hangi yöreye aittir?
  3. Kemençe nedir kısa tanımı?
  4. Karadeniz kemençesi nerelerde kullanılır?
  5. Kemençe kime ait?
  6. Kemençenin anavatanı neresidir?
  7. Kemençe nereden çıktı?
  8. Kaç çeşit kemençe var?
  9. Kemençe çeşitleri nelerdir?
  10. Kemençe ilk nerede bulundu?

Karadeniz kemençesi nasıl bir çalgıdır?

Bir halk çalgısı olan ikincisi ise, "Karadeniz kemençesi" olarak anılır. “Klasik kemençe”, 40-41 cm boyunda, 14-15 cm genişliğinde küçük bir çalgıdır. Yarım armudu andıran gövdesi, elips biçimindeki burguluğu "kafa" ve sapı "boyun" tek bir ağaç parçasından yontularak ve oyularak yapılır.

Karadeniz kemençesi hangi yöreye aittir?

Karadeniz kemençesi temel müzik aleti olduğu özellikle Ordu , Ardahan, Giresun, Gümüşhane , Trabzon, Rize,Artvin , Samsun,Bayburt, Sivas' ın iç Karadeniz bölgesinde kalan Suşehri , Akıncılar çevresinde ve , Cumhuriyet döneminde Karadenizlilerin topluca göç ettiği Adapazarı, İzmit Yalova Orhangazi köylerinde ve büyük ...

Kemençe nedir kısa tanımı?

Kemençe, diz üzerine konularak çalınan, üç telli küçük yaylı saza verilen isimmiş. Kemençe, bilinenin aksine iki çeşitmiş. Biri Karadeniz yöresiyle özdeşleşmiş Karadeniz kemençesi diğeri ise Osmanlı zamanından gelen klasik kemençeymiş. 40-41 cm boyunda, 14-15 cm genişliğinde olurmuş.

Karadeniz kemençesi nerelerde kullanılır?

Bugün Doğu Karadeniz ve Ege yörelerimizde “Iklıkçı köyü” adında yerleşme merkezlerimiz vardır. Kemençe, Doğu Karadeniz'in kendi folkloruna uyan çalgı olmakla birlikte en çok Giresun'un Görele kazasında yapılmakta, ayrıca kemençeci de yetişmektedir.

Kemençe kime ait?

Kemençenin 18. yüzyıl sonlarına kadar Türk müziğinin tek yaylı sazı olduğu öğrenildi. Hacivat-Karagöz ve Türk tatlısının ardından Yunanistan'ın sahip çıkmaya çalıştığı Türkiye'nin önemli değerlerinden biri olan kemençenin Yunanistan'a 1924'ten sonra göç eden Rumlar tarafından götürüldüğü kaydedildi.

Kemençenin anavatanı neresidir?

Kemençe Orta Asya'dan Karadeniz Kültürüne kazandırılmış. Tamamen Türklere ait bir enstürmandır… Türkiye'deki anavatanı da Giresun Görele'dir. En büyük kemençe ustaları Görele'de yetişmiştir.

Kemençe nereden çıktı?

Araplar da en eski tip Asya yaylı sazını Farsça "kemençe" adıyla İran'dan almışlardır. Avrupa'nın ortaçağ yaylı sazlarını XVII. yüzyıl sonlarında önce Anadolu, Anadolu'dan da Mısırlılar tanıdılar. Biz "kemençe" dedik; Araplar ise "Kemençe-i Rumi" demişlerdir.

Kaç çeşit kemençe var?

Türkiye'de üç çeşit kemençe vardır.

Kemençe çeşitleri nelerdir?

Kemençe çeşitlerine bakıldığında temel 8 çeşidin olduğu görülür. Rebap bu çeşitlerin en eskilerindenken Ermenistan kemençesi, armudi kemençe, klasik kemençe, Gürcü kemençesi gibi türler de sıklıkla tercih edilen kemençe türleri arasındadır.

Kemençe ilk nerede bulundu?

Araplar da en eski tip Asya yaylı sazını Farsça "kemençe" adıyla İran'dan almışlardır. Avrupa'nın ortaçağ yaylı sazlarını XVII. yüzyıl sonlarında önce Anadolu, Anadolu'dan da Mısırlılar tanıdılar.