Elkab ne demek Osmanlıca?

İçindekiler:

  1. Elkab ne demek Osmanlıca?
  2. El Elkab ne demek?
  3. Devletlü efendim hazretleri ne demek?
  4. Atufetlü ne demek?
  5. Atebe i aliyye ne demek?
  6. Calis i ne demek?
  7. Şukka anlamı nedir?
  8. Bala rütbesi nedir?
  9. Müttehaz ne demek?
  10. Atabe ne demek Osmanlıca?
  11. Vakayi Aliye ne demek?
  12. Serir i Saltanat ne demek?
  13. Şukka ne demek Osmanlıca?
  14. Tahrirat müdürü ne demek?
  15. Eski dilde bala ne demek?
  16. Müttehaz ne demek Osmanlıca?

Elkab ne demek Osmanlıca?

(Tekili: Lakab) Lakablar, namlar. Rütbe ve makam sahiblerinin derecelerine göre söylenen ve çok zaman hürmet ifâde eden isimler.

El Elkab ne demek?

1. Lakaplar, unvanlar. 2. Eskiden hükümdarlardan îtibâren bütün devlet memurları için rütbelerine göre kullanılan belli resmî unvanlar: Fahâmetlü, devletlü, devletlü utûfetlü, devletlü inâyetlü gibi: Kâtip Çelebi'nin bâzı elkābı ilâve ederek zamânına kadar getirdiği, fakat tamamlayamadığı bu eseri…

Devletlü efendim hazretleri ne demek?

sıf. Nîmet ve mutluluğa ermiş ulu (kimse) [Mevki ve rütbe sâhiplerine, büyük kimselere hitap sözü olarak da kullanılırdı]: Besmeleyle çıktım yola / Selâm verdim sağa sola / A benim devletli beyim / Vakt-i şerifler hayrola (Mâni).

Atufetlü ne demek?

sıf. Âtıfet sâhibi, şefkatli, merhametli. Atûfetlü sıf. Osmanlı Devleti'nde yazışmalarda askerî teşkîlâtta birinci ferikler, mülkî teşkîlâtta bâlâ rütbesi ricâli için kullanılan unvan sözü [Utûfetlü şeklinde de kullanılmıştır].

Atebe i aliyye ne demek?

ѻ Atebe-i seniyye (ulyâ, felek, mertebe): Osmanlı pâdişahlarının sarayları için kullanılan tâbir. Atebat (ﻋﺘﺒﺎﺕ) i. (Ar. çoğul eki -āt ile) Eşikler. Atebât-ı aliyye: Necef, Kerbelâ ve Kâzımiye'de Şiîlerce ziyâret edilen yerler.

Calis i ne demek?

1. Oturmak: Bir yerde olup ikisi câlis (Şeyh Gālib). 2. (Tahta) Oturmak, tahta çıkmak, cülûs etmek: Câlis-i taht-ı saltanat oldu (Şemseddin Sâmi).

Şukka anlamı nedir?

1. Parça, kumaş ve kâğıt parçası: Ve livâü'l-hamd bir alemdir ki hassa-i Hazret-i Resûlullah'tır. Üzeri yazılı kâğıt parçası, küçük tezkere. ...

Bala rütbesi nedir?

Osmanlı Devletinde büyük biri mülkiye rütbesi anlamına da gelen Bala Osmanlıca'da "Bâlâ" olarak yazılmaktadır.

Müttehaz ne demek?

İttihaz edilen. Kabul edilen, yürürlükte olan, alınan.

Atabe ne demek Osmanlıca?

(ﻋﺘﺒﻪ) i. (Ar. 'atebe) Eşik: Atebe-i ulûhiyyete yüz süren… (Sâmipaşazâde Sezâî).

Vakayi Aliye ne demek?

İşte, merak edilen tüm detaylar. Devlet-i Aliyye Osmanlıca bir kelimedir ve "büyük devlet" anlamına gelmektedir. ... Osmanlıca eserlerde ' Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye' Osmanlı devletinin lakabıdır. Büyük devlet Osmanlı anlamında kullanılan bu kelime Osmanlı fermanlarında kullanılan kalıplaşmış bir tamlamadır.

Serir i Saltanat ne demek?

serir-i saltanat / serîr-i saltanat Saltanat tahtı; sultanlık makamı.

Şukka ne demek Osmanlıca?

1. Parça, kumaş ve kâğıt parçası: Ve livâü'l-hamd bir alemdir ki hassa-i Hazret-i Resûlullah'tır. Üzeri yazılı kâğıt parçası, küçük tezkere. ...

Tahrirat müdürü ne demek?

Tahrîrat kâtibi: Kazâlarda mülkî âmirin maiyetinde yazışmaları yürüten kâtip. Tahrîrat müdürü: Sancaklarda tahrîrat kaleminin âmiri: Tevfik Efendi, bu sene de tahrîrat müdürü iken kendi gibi üç beş memur ile on gün için vâliden ruhsat alıp Ekşisu'ya giderler (Fâik Reşat).

Eski dilde bala ne demek?

Bala ismi çocuk, yavru, küçük, oğlan çocuğu, yüksek kat, azat, kuş yavrusu, anlamlarına gelmektedir. Osmanlı Devletinde büyük biri mülkiye rütbesi anlamına da gelen Bala Osmanlıca'da "Bâlâ" olarak yazılmaktadır. Tam olarak ne zaman doğduğu bilinmeyen Rabia Bala Hatun, 13. Yüzyılda yaşamıştır.

Müttehaz ne demek Osmanlıca?

İttihaz edilen. Kabul edilen, yürürlükte olan, alınan.