Adenomyozis nasıl tedavi edilir?

İçindekiler:

  1. Adenomyozis nasıl tedavi edilir?
  2. Adenomyosis ne demek?
  3. Adenomyozis nasıl teşhis edilir?
  4. Fibroid adenomyozis nedir?
  5. Adenomyozis geçer mi?
  6. Adenomyozis kendiliğinden geçer mi?
  7. Adenomyozis gebeliğe engel mi?

Adenomyozis nasıl tedavi edilir?

Bilinen en etkin adenomyozis tedavisi rahimin alınmasıdır (histerektomi). Ancak yoğun kanamayı azaltacak tedavi seçenekleri de vardır: Progesteron içeren rahim içi araç: Progesteron rahim iç dokusunu incelterek kanamayı azaltır. Endometriyal ablasyon: Rahim iç dokusunu hasarlayarak kanamayı azaltır.

Adenomyosis ne demek?

Adenomyozis nedir? Rahimin iç yüzeyini örten ve her ay adet kanaması ile atılan rahim iç tabakası veya zarının (endometrium), rahimin kas tabakası içinde yer alması durumuna adenomyozis adı verilir. Rahimin kas tabakasındaki bu hücreler aynı adet kanamasına benzer kanama özellikleri gösterebilir.

Adenomyozis nasıl teşhis edilir?

Adenomyozis tanısı nasıl konur? Adenomyozisin kesin tanısı dokunun yada rahmin cerrahi olarak çıkarılıp patolojik incelenmesi ile konur. Görüntüleme tetkiklerinde tranvajinal ultrasononografi ve MR ön tanı için kullanılabilir.

Fibroid adenomyozis nedir?

Adenomyozis, genellikle benign, yani “iyi huylu” bir hastalıktır. Ancak ameliyat gerektiren ve risk teşkil eden türleri de mevcuttur. Genellikle rahmin arka duvarının kas tabakası üzerinde görülen bu hastalık, yine kas tabakasının herhangi bir bölgesinde de oluşabilmektir.

Adenomyozis geçer mi?

Adenomyozis hayatı ciddi anlamda tehdit eden bir hastalık değildir. Semptomlarınızı hafifletmek için birçok tedavi mevcuttur. Histerektomi, bu tür semptomları ortadan kaldırmak için uygulanabilecek en etkili tedavidir. Bununla birlikte, durum genellikle menopozdan sonra kendiliğinden geçer.

Adenomyozis kendiliğinden geçer mi?

Hastalığın temelinde yatan estrojen hormonunun olmaması adenomyozisin tamamen yok olmasa bile oluşturduğu şikayetlerin baskılanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle menopozdan sonra adenomyozis hastalığının oluşturduğu şikayetler çoğunlukla kendiliğinden geçmektedir.

Adenomyozis gebeliğe engel mi?

Tek başına adenomyozis hamilelik konusunda genellikle sıkıntı teşkil etmez. Adenomyozis ve gebelik arasındaki ilişki rahatsızlığa eşlik eden endometriozis varlığına da bağlıdır.