Cemevi adı nereden gelir?

İçindekiler:

  1. Cemevi adı nereden gelir?
  2. Cem Evi ilk ne zaman kuruldu?
  3. Cem evinden cenaze kalkar mı?
  4. Cem erkanının başkanlığını kim yaptı?
  5. Alevilerde cenaze yıkanır mı?
  6. Aleviler neden Cem yapar?

Cemevi adı nereden gelir?

Cemevlerinin tanınması tartışması yılllardır sürmektedir. Cami ve cem sözcükleri aynı kökten gelir. Cem Arapçada "toplantı" demek, camii de "toplanılan yer" demektir. Cemleri özgün hâliyle yaşayan yol-erkan sürdüren ocaklardır.

Cem Evi ilk ne zaman kuruldu?

Arapgir'in Onar Mahallesi'nde Şeyh Hasan Onar tarafından 1224 (Hicri 621) yılında yaptırılan Büyük Ocak Cemevi, varlığını sürdürüyor. Türkiye'nin en eski cemevi olarak bilinen Büyük Ocak Cemevi'ni Anadolu'nun her bölgesinden gelen Alevi aileler ziyaret ediyor.

Cem evinden cenaze kalkar mı?

Cemevleri, Aleviler tarafından ibadethane olarak kabul ediliyor. ... Cemevlerinde her perşembe günü cem ibadeti gerçekleştirilirken bunun dışında cenaze hizmetleri de veriliyor. Büyükşehirlerde yaşayan Aleviler, cemevleri kurulana kadar cenazelerini genellikle camilerden kaldırırdı.

Cem erkanının başkanlığını kim yaptı?

İnanışa göre kırklar ceminin başkanı Hz. Ali'dir. Bu sebeple Alevi cemlerini yürüten ocakzade ya da pir de Hz.

Alevilerde cenaze yıkanır mı?

Cenaze kadın ise, kadın; erkek ise, erkek tarafından yıkanır. Yıkamaya başlarken görevli kişi şu sözleri söyler: ... Cenazeye abdest aldırma diye bir kural, Alevi geleneğinde yoktur. Yıkama işlemleri ile görevli kişi eldivenlerini taktıktan sonra yıkama işine öncelikle “avret” yerlerinden başlar.

Aleviler neden Cem yapar?

Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir.