Lastik ölçüleri neye göre belirlenir?

İçindekiler:

  1. Lastik ölçüleri neye göre belirlenir?
  2. Lastik ebat ölçümü nasıl yapılır?
  3. Lastik değerleri nasıl okunur?
  4. Lastikte yanak yüksekliği nedir?
  5. Lastikteki ölçüler nedir?
  6. Lastikte 70 dB nedir?
  7. Lastik yanak yüksekliği ne işe yarar?
  8. Lastik ebatları yakıt tüketimini etkiler mi?
  9. Lastik çapı km etkiler mi?
  10. Oto lastik çapı nasıl hesaplanır?
  11. Lastikte Inc ne demek?

Lastik ölçüleri neye göre belirlenir?

Lastik boyutları aracın kapasitesine, büyüklüğüne, taşıyabildiği maksimum yüke, çıkabildiği hız değerlerine, ağırlığına göre belirlenir.

Lastik ebat ölçümü nasıl yapılır?

Lastik ebat hesaplama işlemi içinse araç kullanıcı el kitabında önerilen değerlerle lastiklerin yan duvarlarında (yanak) yer alan sayı ve harfleri karşılaştırmak yeterli.

Lastik değerleri nasıl okunur?

Lastik ebatlarınızı aynı zamanda aracınızın kullanma klavuzunda, aracınızın teknik özellikleri kısmında da bulabilirsiniz....d = dr+2*h = dr+2*Sn*ar ise:
  • d –lastiğin dış çapı
  • dr –jantın nominal çapı
  • h –lastiğin yükseklik kesimi.
  • Sn –lastiğin nominal genişliği kesimi.
  • ar –profil yüksekliğidir.

Lastikte yanak yüksekliği nedir?

Başka bir ifade ile aracın lastik eninin boyuna oranıdır. Örnekteki 55 rakamı, lastik yüksekliğinin, lastik genişliğinin yüzde 55'i kadar olduğunu göstermektedir. Bu değer yanak yüksekliği olarak da ifade edilmektedir. Yani lastiğin yere temas eden noktası ile jant arasındaki mesafedir.

Lastikteki ölçüler nedir?

175 sayısı, lastiğinizin taban genişliğini ifade eden milimetrik bir ölçüdür. Lastik ölçüsünü gösteren harf ve rakamlardan oluşan ifadenin ilk 3 rakamı lastiğinizin sırt genişliğini gösterir. ... İkinci sırada yer alan 65 sayısı yanak, yani lastik duvarı yüksekliğinin lastiğinizin taban genişliğine oranını gösterir.

Lastikte 70 dB nedir?

AB lastik dereceleri, lastiğin sürüş sırasında çıkardığı dış ses seviyesini de dikkate alır. ... Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir. Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB'e sahiptir. En yüksek seviye, 72-77 dB'lik ses dalgaları oluşturur.

Lastik yanak yüksekliği ne işe yarar?

Örnekteki 55 rakamı, lastik yüksekliğinin, lastik genişliğinin yüzde 55'i kadar olduğunu göstermektedir. Bu değer yanak yüksekliği olarak da ifade edilmektedir. Yani lastiğin yere temas eden noktası ile jant arasındaki mesafedir. Kısaca lastiğin taban genişliğinin yüzdesel oranıdır.

Lastik ebatları yakıt tüketimini etkiler mi?

Lastik tabanı genişledikçe kuru havada yol tutuş artar ve aracın genel görünümü de daha oturaklı olur. ... Genel bir değer vermek gerekirse modelden modele ve lastikten lastiğe değişse de her 10mm lastik genişlemesi %2 oranında yakıt tüketimini yükseltir.

Lastik çapı km etkiler mi?

Küçük lastikler daha fazla tur attığı için kilometre sayacı aracın daha fazla yol yaptığını gösterir. Diğer taraftan büyük lastikler daha az tur attığı için kilometre sayacı aracın daha az yol yaptığını gösterir.

Oto lastik çapı nasıl hesaplanır?

55 ise lastiğin yanak yüksekliğidir yani yere temas eden kısım ile jant arasındaki mesafedir. Buradaki 55 ifadesi yanağın tabanın genişliğine oranıdır. Yani 205 milimetrenin %55'i anlamına gelmektedir. 205/55R16 ebadındaki 16 ifadesi ise lastiğin inç cinsinden jant çapıdır.

Lastikte Inc ne demek?

Lastiğin takılabileceği jantın inç olarak dış çapını gösterir ki bu da lastiğin iç çapına eşittir.