Kakmacılık yapanlara ne denir?

İçindekiler:

  1. Kakmacılık yapanlara ne denir?
  2. El kakması ne demek?
  3. Fildişi kakma nedir?
  4. Kakmalar ne demek?
  5. Kakma sanatı nedir kısaca bilgi?
  6. Sedef kakma nedir özet?
  7. Kakmacılık oymacılık sanatı nedir?
  8. Ahşap işleme nasıl yapılır?
  9. Kemik kakma nedir?
  10. Kakmacılık nedir Osmanlı?
  11. Ahşap kündekari ne demek?
  12. Sedef malzemesi nedir?
  13. Sedef kakma malzemeleri nelerdir?
  14. Ağaç oyma sanatına ne denir?
  15. Oyma Resimcilik nedir?
  16. Sedefçilik nasıl yapılır?
  17. Sedef kakma nerelerde kullanılır?
  18. Tarsi tekniği nedir?
  19. Oluklu ahşap geçmesi nedir?
  20. Hakiki kündekâri ile taklit kündekâri arasındaki fark nedir?

Kakmacılık yapanlara ne denir?

Osmanlılar ahşap kakmacılığına genelde "hâtemkârî" diyorlardı; fakat en fazla kullanılan kakma malzemesi sedef olduğu için bu işle uğraşan sanatkârları daha çok "sedefkâr" adıyla anıyorlardı. Metal üzerine süsleme yapanların ise "zernişânciyân, kûftkârî, kaffâtîn" gibi değişik adları vardı.

El kakması ne demek?

istenilen şekillerde ve uygun keskin-kesici aletler kullanılarak; oyarak açılan yuvalara, diğer bir maddeden (Sedef, Gümüş, Altın, Taş, Mermer, Tahta vs) oyulan şeklin aynısından kesilmiş parçaların kakarak yerleştirilmesi işine verilen isimdir.

Fildişi kakma nedir?

Kakmacılık Sanatı Nedir Çeşitli kaplama, fildişi, kemik, sedef, formika, seramik, mermer ve metal levhalardan elde edilen kompozisyonların masif ağaç veya yüz kaplama üzerindeki yuvalarına yerleştirilmesine kakma, bu işi yapana kakmacı, bu işlemin kendisine de kakmacılık denmektedir.

Kakmalar ne demek?

Oyulabilecek nitelikteki herhangi bir malzeme üzerine, istenilen şekillerde oyarak açılan yuvalara, diğer bir maddeden oyulan şeklin aynısından kesilmiş parçaların kakarak yerleştirilmesi işi. Oyulabilecek nitelikte olan malzeme; taş, tahta, mermer ve işlenmeye müsait bazı madenlerdir.

Kakma sanatı nedir kısaca bilgi?

Kakmacılık, maden, ahşap, fildişi, bağa, mermer gibi bir maddenin bazı kısımlarını oyarak, buraya genellikle daha kıymetli bir başka madenden veya maddeden parçalar kesip gömmek sûretiyle yapılan süsleme sanatıdır.

Sedef kakma nedir özet?

Sedef kakma, ayrıca sedefçilik ya da sedef işleme olarak bilinen teknikte sedef, ahşap üzerine açılan çukur veya oymalara yerleştirilir ve tahtaya temas eden yüzeyden düşmelerini önleyecek yapıştırıcılar sürülür ya da sedeflerin etrafı madeni tellerle çevrilir.

Kakmacılık oymacılık sanatı nedir?

Kakmacılık, maden, ahşap, fildişi, bağa, mermer gibi bir maddenin bazı kısımlarını oyarak, buraya genellikle daha kıymetli bir başka madenden veya maddeden parçalar kesip gömmek sûretiyle yapılan süsleme sanatıdır.

Ahşap işleme nasıl yapılır?

Zemine çizilen deseni uygun derinlikte oyularak, oyulan desenlerin kalıplarının çıkarılıp çıkarılan kalıplarda hazırlanan malzemeleri ahşabı ahşaba, sedefi ahşaba, tası başka bir taşa gömme işlemine kakma tekniği denir.

Kemik kakma nedir?

Sedef, sıcak denizlerin akıntılı sularında tuz, kireç ve fosfordan oluşan kalker bir maddedir. Beyaz, arusek, çöp, taş sedef olmak üzere çeşitlenir. Beyaz sedef, çift kabuklu ve daha düzdür.

Kakmacılık nedir Osmanlı?

Kakmacılık, maden, ahşap, fildişi, bağa, mermer gibi bir maddenin bazı kısımlarını oyarak, buraya genellikle daha kıymetli bir başka madenden veya maddeden parçalar kesip gömmek sûretiyle yapılan süsleme sanatıdır. Çok kıymetli taşlarla süslenmiş eserler için murassa tabiri kullanılır.

Ahşap kündekari ne demek?

Kündekari; Osmanlıca Lügati'nde, tutma, kavrama, yakalama anlamına gelir. ... Geometrik desenlerin delik ve zıvana ile çatma sisteminde örülen iskelete tablalarının kiniş sistemi ile geçirilmesi suretiyle tutkalsız çivisiz olarak yapılan ahşap sanatıdır.

Sedef malzemesi nedir?

Sedef Kaplama Malzemesi bir çeşit selüloz malzeme olup doğal pamuk ve odun hamurundan üretilmektedir. Dekoratif malzeme olarak kullanılan sedef malzemesi kaplandığı ürünlere doğal bir görünüm yanında üç boyutlu bir efekt görünüm kazandırır. Sedef Kaplama Malzemesi darbelere karşıdayanıklı sert bir malzemedir.

Sedef kakma malzemeleri nelerdir?

Kullanılan başlıca malzemeler beyaz okyanus sedefi, göllerden ve nehirlerden çıkan, okyanus sedefine göre parlaklığı, çekiciliği az olan mat beyaz tatlı su sedefi, yeşil-mavi tonlu arusek sedef, boynuz, kaplumbağa kabuğu (bağa) , fildişi, kemik, gümüş, pirinç gibi metal malzemeler, abanoz, ceviz, maun ve pelesenk gibi ...

Ağaç oyma sanatına ne denir?

Birçok engele rağmen, özünden bir şey kaybetmeden gelişmeye başlayan oymacılık, gün geçtikçe farklı teknikler ile zenginleştirilmiştir. Genellikle ağaç materyaller üzerine uygulanan sanat dalı, taş ve mermer üzerine de yapılabilmektedir. Bu sanatı yapan ustada oymacı denmektedir.

Oyma Resimcilik nedir?

Maden, taş, ağaç vs. gibi maddelerin yüzeylerini özel araç-gereçlerle oyarak veya delerek önceden tasarlanan şekil, motif ve cisimleri işleme sanatı. ... Oymacılık sanatının tarihi; çok eski zamanlarda insanların taş, mermer ve ağaçlar üzerine çeşitli şekil ve motifleri işlemeleriyle başlar.

Sedefçilik nasıl yapılır?

Sedef kakma, ayrıca sedefçilik ya da sedef işleme olarak bilinen teknikte sedef, ahşap üzerine açılan çukur veya oymalara yerleştirilir ve tahtaya temas eden yüzeyden düşmelerini önleyecek yapıştırıcılar sürülür ya da sedeflerin etrafı madeni tellerle çevrilir.

Sedef kakma nerelerde kullanılır?

Bu dönemde sedefçilik kapı, pencere, dolap kanatları, kürsü, çekmece, Kur' an muhafazası, rahle, masa, koltuk, kanepe, sehpa gibi mobilyalar, silah kabzası, nalın, körük, tütün tabakası, kahve takımı gibi ahşap eşyada görülmüştür.

Tarsi tekniği nedir?

Tarsi” olarak da adlandırılan bu teknikte, ahşabın üzerine çizilen desene göre açılan yuvalara, yine desene uygun hazırlanıp kesilen sedef, fil dişi, kemik, bağa (kaplumbağa kabuğu), abanoz veya altın-gümüş teller gömülür veya yapıştırılır. Farklı cins ve renkte ahşabın da kakma işlerinde kullanıldığına rastlanır.

Oluklu ahşap geçmesi nedir?

Kündekâri, küçük ölçüde geometrik parçaların birbirine geçmesi ile elde edilen, Anadolu'da Selçuklu döneminde gelişmiş kendine özgü bir bezeme tekniğidir. Kündekâri'nin kelime anlamı ince marangozluk işi, kıymetli ağaçların işlenmesidir.

Hakiki kündekâri ile taklit kündekâri arasındaki fark nedir?

Hakiki Kündekâri : Bir çatma tekniği olan hakiki kündekâri, sekizgen baklava ve yıldız biçiminde olan, içi arabesk kabartmalı ahşap parçalarla, bunları birbirine bağlayan oluklu ahşap kirişler içine geçerek bağlanmıştır. ... Taklit Kündekâri : Hakiki kündekârinin daha kaba ve az ustalık isteyen bir grubudur.