Serebral iskemik nedir?

İçindekiler:

  1. Serebral iskemik nedir?
  2. İskemi neden olur?
  3. İskemik sinyal nedir?
  4. Tia nedir belirtileri?
  5. Nörolojik atak ne demek?
  6. Geçici iskemik atak nedir Tia?
  7. İskemi hastalığı nedir?
  8. Ensefalomalazi ne demek?
  9. 125 kronik iskemik kalp hastalığı nedir?

Serebral iskemik nedir?

Serebral iskemi, beyinde iskemik inme adı verilen ciddi bir tabloya neden olabilir. İskemik inmenin beyinde çok büyük çaplı hasara neden olmaması için erken dönemde acil olarak tedavi edilmesi gerekir. İskemik inme tedavisinde amaç beyne giden kan akımının normal hale döndürülmesidir.

İskemi neden olur?

İskemi, kan akışında bölgesel bir azalma veya kesilme nedeniyle vücudun bir kısmının yeterince kan ve oksijen alamaması sonucu oluşur. Genellikle atardamarlarda birikme veya tıkanıklık nedeniyle olur; beyin, kalp, bacaklar ve bağırsaklar etkilenebilir.

İskemik sinyal nedir?

İskemi; sıklıkla belirli bir dokudaki kan akışının zayıflaması veya tamamen kesilmesi sonucu dokunun başta oksijen olmak üzere hayati önem taşıyan moleküllere erişiminin engellenmesine bağlı olarak gelişen doku hasarına verilen isimdir.

Tia nedir belirtileri?

Konuşma veya konuşulanları anlamakta zorluk çekmek. Bir veya her iki gözde bulanık görme veya görme kaybı. Ani bilinç kaybı veya bulanıklığı ve baş dönmesi veya ani düşme. Ani, şiddetli baş ağrısı.

Nörolojik atak ne demek?

Geçici iskemik atak, beynimize giden kanın kısmi ya da tamamen kesilmesi ile 24 saatten az süren, kalıcı olmayan belirtilere denir. Sıklıkla bir beyin damarının pıhtı ile kapanması sonucunda meydana gelen geçici iskemik ataklarda, pıhtının yok edilmesi halinde belirtiler geçer ve kalıcı inme (felç) riski azalır.

Geçici iskemik atak nedir Tia?

Geçici iskemik atak (GİA) fokal olarak beyin, spinal ve retinal iskemiye bağlı gelişen, görüntüleme ile akut infarktın mevcut olmadığı bir saatten kısa süren geçici nörolojik disfonksiyon tablosudur.

İskemi hastalığı nedir?

Kalp kasının çeşitli sebeplere bağlı olarak beslenememesi sonucu ortaya çıkan hastalıklara iskemik kalp hastalığı denir. Kalbi besleyen koroner damarların damar sertliği nedeniyle tıkanması veya daralmasına ise ateroskleroz denir.

Ensefalomalazi ne demek?

Likuefaktiftir, Nekrozdan sonra beyinde oluşan yumuşama ensefalomalazi olarak adlandırılır. İlk 30 – 60. dakikadaki şok tablosu diğer vücut travmalarında da görülür. Travmadan birkaç dakika sonra ortaya çıkan bilinç kaybı sistemik şok belirtileri ile bir arada değilse şiddetli bir beyin yaralanması düşünülmelidir.

125 kronik iskemik kalp hastalığı nedir?

Kalp kasının çeşitli sebeplere bağlı olarak beslenememesi sonucu ortaya çıkan hastalıklara iskemik kalp hastalığı denir. Kalbi besleyen koroner damarların damar sertliği nedeniyle tıkanması veya daralmasına ise ateroskleroz denir.