Demir serum eksikliği nedir?

İçindekiler:

  1. Demir serum eksikliği nedir?
  2. Tahlilde demir serum nedir?
  3. Demir serum değeri kaç olmalı?
  4. Demir depoları boşalırsa ne olur?
  5. Demir deposu eksikliği neden olur?
  6. Demir fazlalığına neden olan hastalıklar?

Demir serum eksikliği nedir?

Demir eksikliği anemisi, kanda yeterli sayıda sağlıklı alyuvar hücrelerinin bulunmaması durumuna verilen isim olan aneminin yaygın olarak görülen bir alt türüdür. - kanda yeterli sağlıklı alyuvarların bulunmadığı bir durum. Alyuvar hücreleri vücut dokularına oksijen taşıma işlevini görürler.

Tahlilde demir serum nedir?

Serum demir testi kan serumunda bulunan demir miktarını ölçen bir testtir. Serum ise kırmızı kan hücreleri ile birlikte pıhtılaşma faktörlerinin de kaldırılmasının ardından geriye kalan sıvıya verilen isimdir. Serum demir testindeki yüksek ya da düşük olan kan demir seviyeleri kolaylıkla tespit edilebilir.

Demir serum değeri kaç olmalı?

Serum Demiri: Kandaki demir miktarını ölçer. Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir. Ferritin: Demiri depolayan proteindir. Düşük ferritin düzeyi genellikle demir eksikliğinin ilk belirtisidir.

Demir depoları boşalırsa ne olur?

Demir eksikliği genellikle başka amaçlarla yapılan ya da rutin kan sayımı sırasında tespit edilir. Demir eksikliği durumunda, vücut önce demir depolarını boşaltır. Bu rezervler tamamen tükendiği zaman demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.

Demir deposu eksikliği neden olur?

Demir eksikliği genellikle vücutta artmış demir ihtiyacı, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür.

Demir fazlalığına neden olan hastalıklar?

- Demir yüksekliğinin nedenlerinden birisi kan hastalığıdır. Kan hastalığı olan anemi, vücut içerisinde demir miktarını yükseltmektedir. Yüksek miktarda demirin olması da dengelerin bozulmasına sebep olmaktadır. - Kan naklinin çok sık yapılması kandaki demir miktarını arttırmaktadır.