Deri altında kan toplanması neden olur?

İçindekiler:

  1. Deri altında kan toplanması neden olur?
  2. Kan benekleri neden olur?
  3. Peteşi ve ekimoz nedir?
  4. Cilt altı kanaması nedir?
  5. Kanın kalınlaşması ne demek?
  6. Vücutta mor benekler neden olur?
  7. Peteşi tehlikeli midir?
  8. Peteşi nedir ne demek?
  9. Alerjik purpura ne demek?
  10. Kanın koyulaşması neden olur?
  11. Vücutta kırmızı mor lekeler neden olur?
  12. Kırmızı peteşi nedir?
  13. Peteşi nedir nasıl geçer?
  14. Peteşi nedir belirtileri?

Deri altında kan toplanması neden olur?

Damar içerisindeki bulunan kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara çıkması sonucu ortaya çıkar. Genellikle travma, yaralanmalar, infeksiyonlar, iltihabi değişiklikler, dokuların bütünlüğünü bozan durumlar kanın pıhtılaşma sisteminde herhangi bir sorun olmadan purpuraya neden olur.

Kan benekleri neden olur?

Tam olarak oluşum nedeni bilinmeyen ancak kalıtsal yatkınlık, hamilelik, doğum kontrol ilaçları kullanımı gibi hormonal değişimlerin kırmızı benlere neden olabildiğine dikkat çeken Dr. Erdoğan, çok nemli ya da çok sıcak havanın da bu benlerin gelişiminde etken olabildiklerini ifade etti.

Peteşi ve ekimoz nedir?

Purpura (Latince: purpura, "mor") kırmızımsı mor renkte, basmakla solmayan deri döküntüsüdür. Vaskülite veya C vitamini eksikliğine (iskorbüt) bağlı deri altı kanama bulgusudur. Purpuraların çapı 3 ile 10 mm arasında olup, 3 mm' den küçük olanlarına peteşi, 1 cm' den büyük olanlarına ise ekimoz adı verilir.

Cilt altı kanaması nedir?

Deri altı kanaması, kanın doğru bir şekilde pıhtılaşmaması sebebiyle ortaya çıkan ve nadir olarak görülen hastalıklardan bir tanesidir. İmmün Trombositopenik Purpura (İTP) olarak da adlandırılmaktadır. Deri altı kanaması kendini deri içinde kanama ile oluşan kırmızı-mor renkte döküntüler şeklinde gösterir.

Kanın kalınlaşması ne demek?

Katılaşan pıhtı, kan damarının dışa kaçmasını önleyerek kanamayı durdurur. İnsan vücudunda pıhtılaşma gerçekleşmediği zaman; damarların içinde yer alan kan ağırlaşıp, kanın pıhtılaşmasına neden olur. Kan ağırlaşması; kanın koyu kıvam alması olarak belirtilir.

Vücutta mor benekler neden olur?

Vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan mor ve kırmızı renkli döküntülerin ve kanamaların nedeni, “trombositopeni” olarak adlandırılan kandaki trombosit sayısının azalması durumu olabilir.

Peteşi tehlikeli midir?

Peteşiler deride küçük mor, kırmızı veya kahverengi lekelerdir. Peteşiler döküntü gibi görünse de, aslında cildin altındaki kanamadan kaynaklanırlar. Peteşi bir hastalık değildir başka bir durumun belirtisidir.

Peteşi nedir ne demek?

Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir.

Alerjik purpura ne demek?

Bir kan damarı iltihabıdır. En sık deriyi etkilemekle birlikte diğer organları da tutabilir. Henoch-Schönlein Purpurası olarak da adlandırılır.

Kanın koyulaşması neden olur?

Normal koşullarda, kan pıhtıları kan damarı duvarlarındaki küçük kesik ya da çatlakları kapatmak ve kanamayı durdurmak için oluşur. Kan damarındaki kan akımının yavaş olması da kan pıhtısı oluşumuna neden olabilir. Örneğin, bir kan damarı daraldığında, kan damar içinde hareket ettiğinden yavaşlayabilir.

Vücutta kırmızı mor lekeler neden olur?

Genellikle kırmızı ya da mor renkte olan bu küçük cilt lekelerine peteşi adı verilir. Çoğu zaman bu cilt lekeleri kümeler şeklinde görülür. Göğüs ve sırt başta olmak üzere yüzde, kollarda ve bacaklarda meydana gelir. Bu lekelerin nedeni genellikle kanın lösemiden kaynaklı şekilde pıhtılaşmamaya başlamasıdır.

Kırmızı peteşi nedir?

Peteşi cilt altında oluşan kanamalar nedeni ile kırmızı noktalar halindeki lekelere verilen isimdir. Lekelerin görüntüsü toplu iğne büyüklüğüne sahip ise bu peteşi olarak adlandırırlar. Eğer bu kırmızı lekeler toplu iğne başından daha büyük boyutlarda ise bu durum purpura olarak adlandırılır.

Peteşi nedir nasıl geçer?

Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir.

Peteşi nedir belirtileri?

Peteşiler deride küçük mor, kırmızı veya kahverengi lekelerdir. Peteşiler döküntü gibi görünse de, aslında cildin altındaki kanamadan kaynaklanırlar. Peteşi bir hastalık değildir başka bir durumun belirtisidir. Peteşiler oldukça küçüktür (çapı 3 milimetreden azdır) ve üzerine basıldığında solmazlar.