HPV testi pozitif çıkarsa ne olur?

İçindekiler:

  1. HPV testi pozitif çıkarsa ne olur?
  2. Kadınlarda HPV virüsü testi nasil yapilir?
  3. HPV testi neden istenir?
  4. HPV virüsü ne kadar sürede kansere dönüşür?
  5. Devlet Hastaneleri HPV testi yapıyor mu?
  6. HPV testi ne kadar sürede çıkar?
  7. HPV pozitif neden olur?
  8. HPV pozitif ne demek?
  9. HPV kanda ne zaman çıkar?
  10. Eşimde HPV var ne yapmalıyım?
  11. HPV virüsü tehlikeli midir?
  12. HPV testi sağlık ocağında yapilir mı?
  13. Smear testi devlet hastanesinde ücretli mi?

HPV testi pozitif çıkarsa ne olur?

HPV testinizin pozitif çıkması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak HPV ile ilişkili hastalıklar açısından detaylı bir jinekolojik muayene gerekir. Diğer yüksek riskli tipler pozitif ise smear sonucunun bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi ve ona göre bir yönetim belirlenmesi doğru olmaktadır.

Kadınlarda HPV virüsü testi nasil yapilir?

HPV testinde kan testi ya da cerrahi işlem uygulanmaz. HPV testi tıpkı Pap smear testinde olduğu gibi vajina içerisinden alınan sürüntü örneği üzerinden incelenir. Bu nedenle isteğe göre HPV testi ve Pap smear testi aynı anda uygulanabilir.

HPV testi neden istenir?

HPV-Smear testi rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir.

HPV virüsü ne kadar sürede kansere dönüşür?

HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır. Jinekolojik kontrole giden kadınlarda kanser önsüsü lezyonlar tedavi edileceği için kanserleşme olması düşük bir ihtimaldir .

Devlet Hastaneleri HPV testi yapıyor mu?

Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde kadın hastalıkları (Jinekoloji) hekimlerine başvurarak Smear Testi yaptırabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri'nde ise aile hekiminizin yönlendirmesi ile birlikte testinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.

HPV testi ne kadar sürede çıkar?

HPV virüsünün teşhisi için yapılan HPV testleri laboratuvara gönderildikten sonra ortalama 1 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır.

HPV pozitif neden olur?

HPV'nin temel bulaş yolu cinsel ilişkidir. Vajinal, anal ve oral seks ile yaygın olarak bulaşabilmektedir. HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilmektedir. Bebekte nadir olarak hastalık yapar. Ortak kullanılan tuvaletlerden veya nesnelerden (jilet gibi) bulaş ise daha nadirdir.

HPV pozitif ne demek?

HPV testinizin sonucu “pozitif” veya “negatif” olabilir. NEGATİF HPV sonucu; test sırasında taranan kanser yapan HPV virüslerini taşımadığınız anlamına gelir. POZİTİF HPV Sonucu; kansere neden olan bir HPV virüsünü taşıyorsunuz anlamına gelir. Fakat kansersiniz anlamına gelmez.

HPV kanda ne zaman çıkar?

Bazı HPV tiplerinde kuluçka süresi 1-2 ay iken, bazı HPV tiplerinde yılları bulabilmektedir. Bulaşma olduktan sonra bulgular bazen birkaç ay, bazen de birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Hatta bazen virüs yıllarca hiçbir bulgu vermeden vücutta kalabilir. Hastaların büyük bir kısmında 2-6 ay içinde belirti verir.

Eşimde HPV var ne yapmalıyım?

Eğer düşük riskli HPV tipleri çıkarsa, ya da HPV tespit edilmeze hemen aşı uygulanmalı ve HPV olan eşin tedavisi bitene kadar çiftler prezervatif ile korunmalıdır. Yüksek riskli HPV tespit edilirse kolposkopi yapılmalı gerekirse biyopsi ve sıkı takip protokolleri ile hasta rahim kanserinden korunmalıdır.

HPV virüsü tehlikeli midir?

Ortalama 125-130 farklı tip HPV virüsü vardır. Bu tiplerin bazıları düşük risk bazıları da yüksek risk taşır. Kadınlar için tehlike arz eden bu hastalığın bazı tipleri Serviks, Vulva ve anüs kanserine sebebiyet verebilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.

HPV testi sağlık ocağında yapilir mı?

Sağlık ocaklarında, KETEM'de HPV testi ücretsiz olarak yaptırtılabilir. Kişi önce sağlık ocağına gidiyor ve muayene sırasında iki tane örnek aldırıyor. Öncelikle HPV için örnek alınıyor bir de smear için örnek alınıyor. Alınan bu örnekler de Ankara ve İstanbul'daki merkez laboratuvarlarda inceleniyor.

Smear testi devlet hastanesinde ücretli mi?

Smear testi nerede yaptırılır? Aile Sağlığı Merkezleri'nde ücretsiz olarak smear testi yaptırılabilmektedir. Bunun dışında özel hastanede ya da devlet hastanesinde de kadın hastalıkları ve doğum hekiminize danışarak smear testi yaptırabilirsiniz.