Karaciğer kisti tehlikeli midir?

İçindekiler:

  1. Karaciğer kisti tehlikeli midir?
  2. Karaciğer nakli kimlere yapılır?
  3. Karaciğer verilir mi?
  4. Ciğer nakli nasıl yapılır?

Karaciğer kisti tehlikeli midir?

Karaciğerde oluşan basit kistlerin tehlikeli yanı, zaman zaman tümör özelliği bulunan kistlerle ayırt edilememesi ve bu yüzden kanserli kistlerin teşhis edilmesini geciktirebilmesidir. Basit kistler, sıklıkla herhangi bir belirti vermezler. En belirgin belirtileri üst karında ortaya çıkan ağrılardır.

Karaciğer nakli kimlere yapılır?

Karaciğer nakli siroz hastalarına ve karaciğerinde tümörü olan hastalara yapılır. Sirozun bir çok tipleri vardır. Türkiye'de en sık görülen hepatit B'ye bağlı sirozdur, bu nedenle en sık da hepatit B sirozlu hastalara nakil yapılır.

Karaciğer verilir mi?

Organ bağışı sayısı yeterli olmadığı için, hastaların çoğu yeni bir karaciğer beklerken hayatlarını kaybetmektedirler. Buna çözüm olarak başka bir canlıdan (hastanın bir yakını olabilir) karaciğerinin bir parçası alınarak hastanın hayatını kurtarmak mümkündür. Buna da canlıdan karaciğer nakli adı verilir.

Ciğer nakli nasıl yapılır?

Nakil yapılacak karaciğer canlı donörden alınacaksa alıcı ve vericiler ayrı ameliyat salonlarına ayni zamanda alınır, bir salonda sağlıklı karaciğerden uygun büyüklükte parça alınırken diğer salonda hastalıklı karaciğer çıkarılır, sonra da vericiden gelen karaciğer parçası yerine takılır.