Kıdem tazminatı nasıl bir giderdir?

İçindekiler:

  1. Kıdem tazminatı nasıl bir giderdir?
  2. Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilir mi?
  3. Kıdem tazminatı hesabında neler dikkate alınır?
  4. Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı nasıl alınır?
  5. Ihbar tazminatı hangi hallerde alınır?
  6. Is yerinden ayrildim nasil tazminat alabilirim?

Kıdem tazminatı nasıl bir giderdir?

“4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesine göre, şirketinizde çalışmakta iken işten ayrılan personelinize ödeyeceğiniz kıdem tazminatı tutarının; sadece şirketinizde çalıştıkları süreler ve ödediğiniz ücret tutarı esas alınarak hesaplanması gerekmekte olup, bu şekilde hesaplayarak ödediğiniz kıdem tazminatı ...

Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilir mi?

İş akdi feshedildikten sonra mahkeme kararıyla ödenen kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin parası ve fazla mesai ücreti de aynı kurallara tabi bulunuyor. Kıdem tazminatı vergiden muaf tutulurken, ihbar tazminatı, izin parası ve fazla mesai ücretinden sosyal güvenlik primi ile gelir vergisi kesiliyor.

Kıdem tazminatı hesabında neler dikkate alınır?

Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı nasıl alınır?

İhbar tazminatı hesabında yasal ihbar süresine ilişkin gün sayısı ile kıdem tazminatına esas olan bir günlük ücreti çarpılarak kişiye ödeme yapılır. Kıdem tazminatının hesabında ise fesih bildiriminde bulunan kişinin çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret karşılığı şeklinde hesaplanır.

Ihbar tazminatı hangi hallerde alınır?

İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesheden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumundadır. Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamaz. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenmesi gerekecektir.

Is yerinden ayrildim nasil tazminat alabilirim?

Genel kural olarak haklı bir sebebi olmadan iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamayacaktır. Bu işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi istifa etmeden önce yazılı olarak işverenine bildirim yapmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.