Özel yetenekli birey nedir?

İçindekiler:

  1. Özel yetenekli birey nedir?
  2. Üstün yetenekli kime denir?
  3. Normal dayalı tanılama nedir?
  4. Yetenekli olmak ne demek?
  5. Doğuştan yetenekli ne demek?
  6. Zeka bilimsel olarak ilk defa kim tarafından tanımlanmıştır?
  7. Sosyal zeka kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?

Özel yetenekli birey nedir?

6- Özel yetenekli birey kimdir? Zeka, yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi, motivasyon veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren bireyi ifade eder.

Üstün yetenekli kime denir?

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği ve bu alanda çalışan pek çok araştırmacının benimsediği tanıma göre zeka bölümü (IQ) çeşitli ölçeklerde sürekli olarak normların üzerinde ve kendi yaşıtlarından rastgele seçilmiş bir kümenin %98'inden üstün olanlara üstün zekalı denir.

Normal dayalı tanılama nedir?

Norm Tabanlı Tanılama Öğrencilerin zeka ya da yetenekleri düzeyleri ulusal normlar ile karşılaştırılır. Bu nedenle bu tanılama yönteminde norm ve standardizasyon çalışmaları tamamlanmış ölçme araçları kullanılır. Norm gruplar ülke genelini temsil eden özelliklere sahiptirler.

Yetenekli olmak ne demek?

Yetenek ister gelişmiş, ister gelişmemiş olsun, belirli türden işler yapma konusunda doğuştan gelen bir potansiyel. Yani temel olarak herkesin yapabileceği şeyleri, herkesten daha iyi ve farklı yapabilme becerisi diyebiliriz.

Doğuştan yetenekli ne demek?

Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, kabiliyet. Bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite. Kişinin kalıtıma dayanan ve öğrenmesini çerçeveleyen sınır.

Zeka bilimsel olarak ilk defa kim tarafından tanımlanmıştır?

İlk defa 1990 yılında Psikolog Peter Salovey ve Psikolog John Mayer tarafından kullanılmış, daha sonra Psikolog Daniel Goleman geliştirmiştir.

Sosyal zeka kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?

Duygusal zekânın teorik alt yapısını Thorndike'in (1920) ortaya attığı sosyal zekâ modeli meydana getirmektedir. ... Thorndike, sosyal zekâ ismi altında duygusal zekânın tanımına yakın bir yapı meydana getirmiştir. Gardner, ise 1983 yılında sosyal zekâ kavramını genişleterek çoklu zekâ kavramını gündeme getirmiştir.