Kronik ağrı ne demek?

İçindekiler:

  1. Kronik ağrı ne demek?
  2. Patolojik ağrı nedir?
  3. Ağrı lokalizasyonu ne demek?
  4. Ağrıyı etkileyen faktörler nelerdir?
  5. Ağrı hangi liflerle iletilir?
  6. Psikolojik ağrılar nasıl olur?

Kronik ağrı ne demek?

Genellikle üç aydan daha fazla süren ya da sık tekrarlayan ağrılara, “kronik ağrı'' denilmektedir. Kronik ağrı, akut ağrının tersine hasarlı bir dokudan kaynaklanmayabilir.

Patolojik ağrı nedir?

Akut ağrından kronik döneme geçiş için net bir eşik olmamasına rağmen, beklenen iyileşme süresinin ötesinde devam eden ağrının patolojik olduğu genellikle kabul edilir [2]. Ağrı somatik ve visseral yapılardan kaynak- lanabilir.

Ağrı lokalizasyonu ne demek?

Belirli bir organdan kaynaklanan karın ağrısı, lokalize karın ağrısı olarak adlandırılır. Lokalize ağrısının en yaygın nedeni mide ülseridir. Kramp şeklinde meydana gelen ağrı ishal, kabızlık, şişkinlik veya gaz ile ilişkili olabilir.

Ağrıyı etkileyen faktörler nelerdir?

Yaşlı bireylerde ağrıya neden olan en önemli faktörler kanser ve artrittir. Ağrıya neden olan diğer faktörlerse; postherpetik nevralji, polimiyalji, aterosklerotik periferal damar hastalıkları ve diyabetik nöropatidir (Gloth 2000, Larsen 2000, Helme 2001, Freedman 2002).

Ağrı hangi liflerle iletilir?

Normalde ağrı, bilinci yerinde olan beyine impulsların miyelinli A delta ve/veya myelinsiz C nosiseptif sinir lifleriyle iletilmesi sonucu oluşur.

Psikolojik ağrılar nasıl olur?

Bazen ortada bir sebep yokken kişi ağrı hissedebilir, bazen ağrıya fazla ya da az tepki gösterilebilir ya da bazen ağrı yapan fizyolojik durum ortadan kaldırılsa dahi ağrısı hissedilmeye devam edilir. Bu tür ağrılara somatik yani psikolojik ağrı denir. Ağrı 6 aydan uzun sürerse kronik ağrı olarak adlandırılır.