Yasaların Ruhu kimin?

İçindekiler:

  1. Yasaların Ruhu kimin?
  2. Lafzı ve ruhu ne demek?
  3. Kanunun sözüyle uygulanması ne demek?
  4. Evleviyet ilkesi ne demek?
  5. Lafzi yorum metodu nedir?

Yasaların Ruhu kimin?

Montesquieu 1726 yılında Paris Akademisine katılmış ve ta mamlanması yirmi yılı aşacak olan Kanunların Ruhu (Esprit de Loi) adlı eserini yazmağa koyulmuştur: Onu 1720-1731 yıllan arasında Kanunların Ruhu için gerekli olan malzemeleri sağlayan seyahat lannda görüyoruz: Avusturya, İtalya, İsviçre, Almanya ve Hollanda' ya ...

Lafzı ve ruhu ne demek?

Kanunun sözü ( lafzı ); kanunun açık metni, maddelerin açık ve seçik olan ifadesi, anlamı demektir. Kanunun özü ( ruhu ); tümünde egemen olan esaslara göre kanunun belirli bir maddesinden çıkan anlamdır. Maddenin söz konusu hükmünden hakimin, önüne gelen başvuracağı anlamı çıkartılmamalıdır.

Kanunun sözüyle uygulanması ne demek?

Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir. Hâkim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.

Evleviyet ilkesi ne demek?

Evleviyet, öncelik anlamına gelir. Bu kural, mantık itibarıyla tümevarım ve tümdengelim metotlarına benzemektedir. Daha az önemli olan bir duruma uygulanan kuralın, o durumdan daha önemli bir durumda uygulanması gerektiği evleviyetin kurallarından biridir.

Lafzi yorum metodu nedir?

1. Deyimsel-Lafzi Yorum Yöntemi: Bu yorum yönteminde, kanunun mantık ve deyim bakımından anlamını araştırmak esastır. Kanun metninde kullanılan sözcüklerden kanun hükmünün ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılır. Burada yorum yapılırken kanunun metnine bağlı kalınır ve onun dışına çıkılmaz.