Yetişkin bir insanda kök hücre bulunabilir mi?

İçindekiler:

  1. Yetişkin bir insanda kök hücre bulunabilir mi?
  2. Multiple Miyelom Hastaları ne kadar yasar?
  3. Multiple miyelom tedavi edilebilir mi?
  4. Multipl Miyelom genetik mi?
  5. Multi miyelom ne yememeli?

Yetişkin bir insanda kök hücre bulunabilir mi?

Embriyonik kök hücre olarak tanımlanan bu hücrelerden farklı olarak insan vücudunda somatik kök hücreler yer alır. Dokuya özel ya da erişkin kök hücre olarak bilinen somatik kök hücrelerin yanı sıra iPS hücreleri olarak tanımlanan uyarılmış pluripotent kök hücreler de bulunur.

Multiple Miyelom Hastaları ne kadar yasar?

Teşhis süresinden itibaren ortalama yaşam umudu 5 ila 8 yıl arası olarak belirlenmiştir. Fakat bunlar ortalama değerlerdir, ve yaşam umudu dikkate değer düzeyde uzun olabilir. Avrupa Kanser Kayıtları (2002) yapılan bir çalışmaya göre multipl miyelom hastalarının yalnızca üçte biri kadarı beş yıldan uzun yaşamaktadır.

Multiple miyelom tedavi edilebilir mi?

Multipl miyelom özellikle kemik iliğinde çoğaldığı için, kanser hücrelerinin sağlıklı kemik hücrelerini dışarıda bırakmasına sebep olur. Herhangi bir belirti yaşamayan vakalarda, tedavi çoğunlukla gereklilik arz etmez. Tedaviye ihtiyaç duyan vakalar için, hastalığın kontrolüne yardımcı olacak bir dizi tedavi mevcuttur.

Multipl Miyelom genetik mi?

Miyelom daha çok 60 yaş sonrası görülmekle birlikte, ülkemizde 40 - 60 yaş arasındaki kişilerde de sıkça rastlanıyor. Ancak 40 yaşın altında nadir olarak görülüyor. Hastalık bazı ailelerde sık görülse de, nedenleri arasında genetik yatkınlık bulunmuyor.

Multi miyelom ne yememeli?

Bunun dışında miyelom hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta hijyenik ve dengeli beslenmeleridir. Taze, günlük pişmiş gıdalar tüketmelidir. Pişmemiş işlenmiş et ve güvensiz sakatatlardan uzak durmalıdır. Beslenme dışında miyelom hastalarının yaşam alanları da hijyenik olmalıdır.