Hezeyan bozukluğu nedir?

İçindekiler:

  1. Hezeyan bozukluğu nedir?
  2. Koku hezeyanı nedir?
  3. Ağır psikoz nedir?
  4. Psikoz delilik midir?
  5. Psikoz hastalıklar nelerdir?

Hezeyan bozukluğu nedir?

Hezeyanlar, yanlış fakat sağlam ve kolay değiştirilemez düşünce ve inanışlardır. Hezeyanlar, şizofreni, depresyon, tek uçlu duygu durum bozukluğu ve demans gibi psikolojik rahatsızlıkların belirgin semptomlarındandır.

Koku hezeyanı nedir?

Olfaktör referans sendromu (ORS) kişinin kendi bedeninin çok kötü bir koku yaydığına ve bu kötü koku yüzünden insanların kendisi hakkında olumsuz fikirler taşıdığına inan- dığı, bununla ilgili aşırı bir zihinsel meşguliyet içinde olduğu, nadir görülen bir ruhsal bozukluktur.

Ağır psikoz nedir?

Psikoz, düşünce ve duyunun ağır oranda bozulduğu zihin durumunu tanımlamakta kullanılan genel bir psikiyatri terimidir. Psikotik epizod geçiren hastalar halüsinasyonlar görüp, delüzyonel inançlar taşıyabilir (grandiyöz veya paranoid delüzyonlar gibi), kişilik değişiklikleri ve düşünce bozukluğu gösterebilir.

Psikoz delilik midir?

Psikoz, gerçeklerle hayal dünyasının karıştığı tüm hastalıklara verilen ortak bir addır. Aynı zamanda genel, şemsiye bir tanıdır. Psikoz, Türkçeye delilik olarak çevrilebilir. Genç erişkinlerde daha sık ortaya çıktığı bilinir.

Psikoz hastalıklar nelerdir?

Psikoz' kavramı günümüzde, en dikkat çeken belirtileri halüsinasyon veya kuruntu olan farklı ruhsal hastalıklar için bir üst kavram olarak kullanılıyor. Özellikle şizofreni ile şizofreni tipi diğer hastalıklar ve bipolar psikozlar bunlara dahildir.