Gelir Vergisi Kanununa göre tam mükellef nedir?

İçindekiler:

  1. Gelir Vergisi Kanununa göre tam mükellef nedir?
  2. Gerçek kişiler hangi vergiye tabidir?
  3. Vergi kanunlarındaki istisnalar neyi ifade eder?
  4. Dar mükellefler kazançlarını nasıl bildirirler?
  5. Tam mükellef gerçek kişiler ne zaman gelir vergisi beyannamesi verirler?
  6. Özel beyanname ne zaman verilir?
  7. Stopaj beyannamesi ne zaman verilir?
  8. Dar mükelleflerin vereceği özel beyanname kazancın elde ettiği tarihten itibaren ne kadar süre içinde verilmelidir?
  9. Türkiye'de dar mükellef kurum tarafından kazanç ve irat elde edilme tarihinden itibaren özel beyannamenin kaç gün içinde vergi dairesine verilmesi gerekir?
  10. Özel beyannamenin kaç gün içinde vergi dairesine verilmesi gerekir?
  11. Dar mükelleflerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş Aşağıdaki gelirlerden hangisi için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü vardır?
  12. Serbest meslek kazançlarında hasılattan indirilecek giderler nelerdir?
  13. Yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olanlar kimlerdir?
  14. Gelir Vergisi Kanunu'na göre elde edilen gelir sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan oluşuyor ise beyanname izleyen yılın hangi ayında verilir?
  15. Basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahiplerinin gelir tespiti nasıl yapılır?

Gelir Vergisi Kanununa göre tam mükellef nedir?

Tam mükellef; Gelir Vergisi Kanunu'na göre Türkiye'de ikamet eden kişiler ile yurtdışında Türk devleti adına çalışan kişi ve müesseselerdir. ... Dar mükellef ise Gelir Vergisi Kanunu'na göre Türkiye'de ikamet etmeyip 6 aydan az Türkiye'de bulunan kişilerdir.

Gerçek kişiler hangi vergiye tabidir?

Tüm Kanun. Madde 1 - Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Vergi kanunlarındaki istisnalar neyi ifade eder?

Vergi Muafiyeti ile Vergi İstisnası Arasındaki Fark Başka bir deyişle, vergi yasalarında ilke olarak vergilendirilmesi öngörülen bir konunun vergi dışında tutulmasına istisna denir. Buna karşılık, yine kural gereği mükellef olması gereken kişi ya da grupların vergi yükümlülüğü dışında kalmalarına muafiyet denir.

Dar mükellefler kazançlarını nasıl bildirirler?

Dar mükellef kurumların vergiye tabi kazançlarının GVK'nda yazılı sair kazanç ve iratlardan ibaret olması halinde yabancı kurumun kendisi veya adına hareket eden kimse bu kazançları elde edilme tarihlerinden sonra 15 gün içinde vergi dairesine beyan ederek bildirir.

Tam mükellef gerçek kişiler ne zaman gelir vergisi beyannamesi verirler?

BEYANNAME VERME VE ÖDEME ZAMANI Beyana tabi menkul sermaye geliri olan tam mükellef gerçek kişiler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini ikametgâhlarının bulunduğu yerin yetki alanındaki vergi dairesine verirler. Bu beyanname, gelirin elde edildiği yılı izleyen yılın mart ayının sonuna kadar verilir.

Özel beyanname ne zaman verilir?

Beyanname verme süresi içinde ödenir. Özel beyan zamanı tayin olunan gelirler ile ilgili kurumlar vergisi beyannamesi kazancın elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilir. Beyanname verme süresi içinde ödenir. 3 Aylık dönemi izleyen 2. ayın 14. günü akşamına kadar verilir.

Stopaj beyannamesi ne zaman verilir?

Beyanname Verme ve Ödeme Süreleri
Beyanname TürüVerilme Süresi
Katma Değer Vergisiİzleyen ayın 26'sı
Aylık Muhtasarİzleyen ayın 26'sı
Üç Aylık Muhtasar3 aylık dönemi izleyen ayın 26 ncı günü akşamına kadar verilir.
1. Dönem 26 Nisan,

Dar mükelleflerin vereceği özel beyanname kazancın elde ettiği tarihten itibaren ne kadar süre içinde verilmelidir?

Özel Beyan; Dar mükellefiyete tabi olan yabancı kurumların vergiye tabi kazancının Gelir Vergisi Kanununda yazılı diğer kazanç ve iratlardan (değer artış kazançları ile arızi kazançlar) ibaret bulunması halinde, yabancı kurum veya Türkiye'de adına hareket eden kimse, bu kazançları elde edilme tarihinden itibaren 15 gün ...

Türkiye'de dar mükellef kurum tarafından kazanç ve irat elde edilme tarihinden itibaren özel beyannamenin kaç gün içinde vergi dairesine verilmesi gerekir?

(1 )Dar mükellefiyete tâbi olan yabancı kurumların vergiye tâbi kazancının Gelir Vergisi Kanununda yazılı diğer kazanç ve iratlardan (telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddî hakların satışı, devir ve temliki karşılığında alınan bedeller hariç)ibaret bulunması halinde, yabancı kurum ...

Özel beyannamenin kaç gün içinde vergi dairesine verilmesi gerekir?

Katma Değer Vergisi beyanının gümrük giriş beyannamesi veya özel beyanname ile yapılması gerektiği hallerde bu beyannameler vergi mükellefiyetinin başladığı anda ilgili gümrük idaresine verilir. 10'uncu maddesi ile değişen ibare. Yürürlük yirmidördüncü günü akşamına kadar verilir."

Dar mükelleflerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş Aşağıdaki gelirlerden hangisi için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü vardır?

Dar mükellefiyette; Dar mükellef gerçek kişiler ticari kazançları ve gerçek usulde tespit edilen zirai kazançları ile tevkif yoluyla vergilendirilmemiş serbest meslek kazançları için yıllık beyanname vermek zorundadır. Tevkif yoluyla vergilendirilmiş serbest meslek kazançları için yıllık beyanname verilmeyecektir.

Serbest meslek kazançlarında hasılattan indirilecek giderler nelerdir?

Buna göre, serbest meslek erbabının mesleği ile ilgili olarak yaptığı yol, konaklama, yeme ve içme gibi harcamalarının; mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri olarak kabul edilerek, seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilmesi ...

Yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olanlar kimlerdir?

Gelir Vergisi Kanununa göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur. Gerçek kişi tacirler, çiftçiler ve serbest meslek erbabları; ticari, zirai, ve meslek faaliyetlerinden kazanç elde etmemiş olsalar dahi yıllık gelir vergisi beyannamesi verirler.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre elde edilen gelir sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan oluşuyor ise beyanname izleyen yılın hangi ayında verilir?

tarihleri arasında ödenmesi gerekmektedir. Basit usulde tespit edilen ticari kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde Mart ayı içerisinde verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere, iki eşit taksitte ödenir.

Basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahiplerinin gelir tespiti nasıl yapılır?

Basit usulde ticari kazanç bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satın alınan malların alış bedeli arasındaki olumlu fark olarak hesaplanır. Ticari kazancın tespitinde hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hâsılata, hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değeri giderlere ilave edilir.