Kanın damar çeperine yaptığı basınca ne ad verilir?

İçindekiler:

  1. Kanın damar çeperine yaptığı basınca ne ad verilir?
  2. Arteryel ne demek?
  3. Hipertansif nedir ne demek?
  4. Hipertansif hastalıklar nelerdir?
  5. Tansiyon geçici bir hastalık mıdır?
  6. Esansiyel Hipertansiyon B grubu nedir?

Kanın damar çeperine yaptığı basınca ne ad verilir?

Kanın tüm organ ve dokulara ulaştırılabilmesi için kalp tarafından belirli bir basınç ile pompalanması gerekmektedir. Bu şekilde, kanın kalp tarafından vücuda pompalanırken damar duvarlarına yaptığı basınca kan basıncı diyoruz.

Arteryel ne demek?

Arterin Türkçe karşılığı 'atar damar'dır. Atar damarlar kalpten pompalanan kanı taşıyan boru sistemi olarak tanımlanabilir. Beyin, kaslar, kollar, bacaklar, akciğerler, deri, karın içindeki tüm organlar (karaciğer, mide, bağırsaklar, böbrekler, dalak vs.)

Hipertansif nedir ne demek?

Hipertansiyon, kan basıncının normalden yüksek olduğu durumlara denilir. Kan basıncı, pratiklik açısınan, en sık manşon tansiyon aletleri ile ölçülür ve büyük/küçük kan basıncı olarak ifade edilir. Bu değerlerin sürekli şekilde, 140/90 mm Hg üzerinde olması durumunda hipertansiyon hastalığı söz konusu olabilir.

Hipertansif hastalıklar nelerdir?

Hipertansiyon belirtileri nelerdir?

  • Sık idrara çıkma özellikle geceleri uyanıp idrar yapma.
  • Bulanık ya da çift görme.
  • Bacaklarda şişlik.
  • Nefes darlığı
  • Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik.
  • Kulak çınlaması
  • Burun kanamaları
  • Düzensiz kalp atışı ve kalp ağrısı

Tansiyon geçici bir hastalık mıdır?

Bu, gelip geçici değil; kronik bir hastalıktır. Hipertansiyon tedavisi, eğer ikincil hipertansiyonda olduğu gibi altta yatan bir nedene bağlı değilse bir ömür sürer. İlaçların düzenli kullanılması, muayene ve tetkik periyodlarına kesinlikle uyulması gerekir.

Esansiyel Hipertansiyon B grubu nedir?

B Dilimi Hipertansiyon: Komplikasyon yapmamış, idiopatik esansiyel hipertansiyon. Yani burada kast edilen, vücutta herhangi bir tahribat yapmamış ve belli bir neden tespit edilemeyen hipertansiyondur.