Bir yapının strüktürü neden gereklidir?

İçindekiler:

  1. Bir yapının strüktürü neden gereklidir?
  2. Taşıyıcı sistem çeşitleri nelerdir?
  3. Taşıyıcı sistem seçiminde temel kurallar nelerdir?
  4. Kablolu taşıyıcı sistem nedir?
  5. Kablolu sistemler nedir?
  6. Asma germe sistem nedir?
  7. Membran sistemi nedir?
  8. Yüzeysel strüktür nedir?
  9. Kabuk strüktür nedir?

Bir yapının strüktürü neden gereklidir?

Bir yapı, her şeyden önce üzerine gelen yükleri, düşey olsun, yanal olsun karşılamak zorundadır. Bu bakımdan en basit yapıdan, bir barakadan, büyük açıklıklı yapılara ya da çok yüksek binalara kadar bütün yapılar için strüktür çok önemlidir.

Taşıyıcı sistem çeşitleri nelerdir?

Taşıyıcı Sistem Türleri

  • Çerçeveli Sistemler.
  • Perdeli Sistemler.
  • Çerçeve-Perdeli Sistemler.
  • Karma Sistemler.

Taşıyıcı sistem seçiminde temel kurallar nelerdir?

Taşıyıcı sistem seçiminde temel kural yükler en kısa yoldan temele ulaşmalıdır. Bunu sağlamak için ise;

  • Döşemeler kirişlere oturmalı.
  • Kirişler sürekli olmalı.
  • Kirişlerin her iki ucu kolona oturmalı.
  • Kolon kolona oturmalı.
  • Kiriş kolon aksları çakışmalı.
  • Bir yöndeki kirişler birbirine paralel olmalı.

Kablolu taşıyıcı sistem nedir?

Kablo Taşıyıcı Sistemleri: Kabloların taşınmasını ve kablo yoğunluğuna göre düzgün bir şekilde bir arada durmasını sağlayan sisteme kablo taşıma sistemleri denir. ... Ayrıca estetik, güvenli ve emniyetli kablo dağıtımını sağlar.

Kablolu sistemler nedir?

Kablolu sistemler tipik geometrik nonlineer davranış gösteren yapılardır. Taşıyıcı sistemi oluşturan elemanların imal edildiği malzemenin genelde Hook Kanununa uyduğu yani lineer elastik olduğu kabul edilir.

Asma germe sistem nedir?

Taşıyıcı sistemi sadece çekme kuvveti alan tekstil örtülerin (membran) ve/veya kabloların tamamen ya da kısmen kullanılması ile oluşturulan yapı sistemleridir. Membran örtüler polyester ya da cam liflerinin dokunması ile elde edilen özel bir tür kumaştır.

Membran sistemi nedir?

Membran Sistemler, sadece çekme dayanımlı membran örtünün gerilerek yük taşıma kapasitesini kazandığı eğrisel yapılardır. Bir mekanı örten esnek membran malzeme yüzeyinde sadece çekme gerilmeleri oluşturularak sistem dengelenip şekil alır.

Yüzeysel strüktür nedir?

Yüzeysel sistemler, kalınlıkları yüzeylerine oranla çok küçük olan taşıyıcı sistemlerdir. İki boyutlu bu taşıyıcı sistemler, düzlem ya da eğri yüzeyli olarak düzenlenebilmektedirler. ... Geniş açıklıklı yapılarda plak kalınlığının artması sistemin daha ağır olmasına ve maliyetinin yükselmesine sebep olmaktadır.

Kabuk strüktür nedir?

Kabuklar, kalınlığı yüzeysel yayılımına oranla çok ince olan, sürekli veya süreksiz eğrilikli yüzeysel strüktür elemanlardır. Bu strüktür elemanlarının gerek teorik gerek deneysel olarak hazırlanması yaklaşık 35 yıllık bir çalışma sonucudur.