Somite ne demek?

İçindekiler:

  1. Somite ne demek?
  2. Notokordun ne demek?
  3. Notokord kaçıncı haftada oluşur?
  4. Mezensim ne demek?

Somite ne demek?

Gelişiminin erken dönemindeki embriyo'da, nöral tüpün biri sağında diğeri solunda olmak üzere çift olarak oluşan mezodermal doku kümesinden her biri; somit (Nöral tüpün uzunluğu boyunca 42-44 arasında oluşan somit çiftleri, daha sonra omurları, omur kaslarını, omurgaya komşu deri ve derialtı bağ dokusunu oluşturur).

Notokordun ne demek?

Notokord ya da Notokorda; kordatların (sırtipliklilerin) ilkel iskeletine denir. Bütün sırtipliklilerin embriyolarında, sırtta (dorsal) ortada, boyuna uzanan , segmentsiz ve bükülebilir sopa şeklinde bir uzantıdır. Embriyoda mezodermle aynı zamanda ve benzer şekilde oluşur.

Notokord kaçıncı haftada oluşur?

Mezoderm üçüncü haftanın sonunda (orofarengiyal membran, orta çizgide bulunan notokord ve kloaka membranı dışında) ektoderm ile endoderm arasında her yerde bulunur. Üçüncü haftanın başında primitif çizgiden kaynaklanan mezenşimal hücreler, embriyonik ektoderm ve endoderm arasında notokord uzantısını oluşturur.

Mezensim ne demek?

Mezenşim embriyonal hayatta mezodermin farklılaşması sonucu ortaya çıkan ilk bağ dokusu hücreleridir. Yıldız şeklinde, kuvvetli bölünme ve değişme yeteneğindedirler. Mezenşim hücrelerine erişkin de az miktarda da olsa rastlanır. ... Bundan sorumlu olan hücreler mezenşimal hücrelerdir.