Izotonik egzersiz ne demek?

İçindekiler:

  1. Izotonik egzersiz ne demek?
  2. Eksantrik egzersiz ne demek?
  3. Submaksimal egzersiz ne demek?
  4. Pnf esneklik nedir?
  5. Hareketliliği etkileyen faktörler nelerdir?
  6. Sosyal hareketlilik nedir sosyoloji?
  7. Horizontal hareketlilik nedir?
  8. Toplumsal hareketliliğin yoğunluğunu ne belirler?

Izotonik egzersiz ne demek?

İzotonik egzersiz (dinamik egzersizde de denir) ağırlık çalışması, kalistenik, fitness makinaları gibi aktiviteleri içerir. İzotonik egzersiz yaparken, konsantrik (kısalan) ve eksantrik (uzayan) kasılmalar kullanılır.

Eksantrik egzersiz ne demek?

Eksantrik kontraksiyonlar genelde enerjiyi yavaşlatma, frenleme yada sönümlemek için kullanılır. Bu durum klasik olarak yokuş aşağı yürüme/koşma sırasında görülür. Yokuş yukarı koşarken kazanılan potansiyel enerji dönüşte eksantrik kontraksiyonlar ile dağıtılır.

Submaksimal egzersiz ne demek?

Aerobik egzersiz VO2max değerinin % 50-85'i veya maksimum kalp hızının % 60-90'ı şiddetinde yapılan egzersizlerdir. Yani Submaksimal. Maksimal kalp hızı basit olarak '220-yaş' formülünden hesaplanabilir. Yürüme, koşma, bisiklet kullanma, aerobik dans, yüzme gibi egzersiz tiplerini içerir.

Pnf esneklik nedir?

Proprioseptif nöromusküler fasilitasyon (PNF) esneme, partner kullanarak esnemenin gelişmiş formudur. Aktif ve pasif esnemelerin ikisini de içerir. Kasın kasılıp sonra daha fazla esnemesi tekniğini kullanır. Doğru teknikle bir profesyonel tarafından yapıldığında genel esneklik gelişimi üzerine çok olumlu etkileri olur.

Hareketliliği etkileyen faktörler nelerdir?

Hareketlilik Özelliği Şu Faktörlere Bağlıdır :

  • Eklem yapısına,
  • Kas liflerinin ve derinin gerilme yeteneğine,
  • Kasların ısınma derecesine,
  • Yorgunluğa,
  • Merkezi sinir sisteminin uygulama sürecine,
  • Günün saatlerine ve dış ısıya,
  • Yüklemenin kalitesine,
  • Yaş ve cinsiyet farkına.

Sosyal hareketlilik nedir sosyoloji?

Bireylerin tabakalar arasındaki giriş çıkışları ya da aynı tabaka içinde yaşanan statü değişikliğine toplumsal hareketlilik denir. Bireylerin ya da grupların toplumsal yapı içinde fiziksel mekân ya da toplumsal konumları açısından yer değiştirmelerine toplumsal hareketlilik denir.

Horizontal hareketlilik nedir?

Coğrafi alanda yatay hareketlilik; toplu ya da bireysel göçlerdir. Meslek ve iş değiştirmeler, aynı tabaka içinde gerçekleşiyor ve önemli prestij farkı getirmiyorsa; bu, yatay hareketliktir. Örneğin; bir memurun işini bırakıp, bakkal dükkanı açması; kasabın manav olması gibi. Tabakalar arası iniş ve çıkışlardır.

Toplumsal hareketliliğin yoğunluğunu ne belirler?

Sosyal hareketliliğin yoğunluğu, belirli bir süre içinde fertlerin veya zümrelerin kat ettikleri mesafe ile belirlenir. Yine dikey hareketlilik bakımından bireylerin kat ettikleri dikey sosyal mesafe veya sosyal tabakların miktarı, bir toplumdaki hareketlilik yoğunluğunun ölçüsü olarak alınabilir.