Doğu illeri Müdafaa i Hukuk Cemiyeti kimlere karşı kurulmuştur?

İçindekiler:

  1. Doğu illeri Müdafaa i Hukuk Cemiyeti kimlere karşı kurulmuştur?
  2. Vilayeti Şarkiye Müdafaa i Hukuk Cemiyeti hangi şehirler?
  3. Izmir Müdafaa i Hukuk Cemiyeti kimlere karşı kurulmuştur?
  4. Reddi ilhak cemiyeti nerede kuruldu?
  5. Reddi ilhak cemiyeti hangi bölgede?

Doğu illeri Müdafaa i Hukuk Cemiyeti kimlere karşı kurulmuştur?

Vilâyât-ı Şarkiye Müdâfaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, 2 Aralık 1918'de Erzurumlu Raif Hoca ve Süleyman Nazif tarafından İstanbul'da kurulan Türk Ulusal Hareketi yanlısı olan dernek. Derneğin amacı, Anadolu'nun doğu illerinin Ermenilere verilmesini önlemek ve Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayırmamak idi.

Vilayeti Şarkiye Müdafaa i Hukuk Cemiyeti hangi şehirler?

Mondros Anlaşmasının 24 Maddesine göre Müttefikler Erzurum, Van, Bitlis, Diyarbakır, Harput ve Sivas'tan oluşan Vilayet-i Sitte Bölgesini gerekli gördüklerinde işgal edebileceklerdi.

Izmir Müdafaa i Hukuk Cemiyeti kimlere karşı kurulmuştur?

İzmir Müdafaa–i Hukuk–u Osmaniye Cemiyeti2 Aralık 1918'de kurulmuştur. ... Kilikyalılar CemiyetiFransız ve Ermenilerin Adana ve çevresindeki emellerine ve işgallerine karşı 21Aralık 1918'de Ali Fuat Paşa'nın girişimleriyle İstanbul'da kuruldu. Cemiyet,Adana'nın Fransız işgaline karşı savunulmasında etkili olmuştur.

Reddi ilhak cemiyeti nerede kuruldu?

Balıkesir Redd-i İlhak Cemiyeti, Kurtuluş Savaşı'nda 15 Mayıs 1919'da Yunanların İzmir'i işgalinden hemen sonra Balıkesir'in durumunun müzakere edildiği çeşitli kongreler sonucunda kurulan cemiyet. Cemiyet, Mehmet Vehbi (Bolak) Bey liderliğindeki Balıkesirliler tarafından 18 Mayıs günü Alaca Mescit'te kurulmuştur.

Reddi ilhak cemiyeti hangi bölgede?

İzmir Redd-i İlhak Cemiyeti, İzmir'in işgali üzerine kurulmuş bir millî cemiyettir. Kurucuları arasında Hüseyin Vasıf Çınar yer almaktadır. Cemiyet, Kuvâ-yi Milliye hareketinin başlamasını sağlamış ve İzmir'in Yunanlarca işgaline karşı koymuştur. Ayrıca, Balıkesir Kongresi ve Alaşehir Kongresi'ni düzenlemiştir.