Miyokard infarktüsü nedir makale?

İçindekiler:

  1. Miyokard infarktüsü nedir makale?
  2. Miyokard nedir ne demek?
  3. Miyokard komplikasyonu nedir?
  4. Angina pektoris tanısı nasıl konur?
  5. Angina pektoris neden olur?
  6. Anjina tedavisi nedir?
  7. Stabil angina ne demek?
  8. Trinitrin ilacı ne ise yarar?
  9. Angina Ekivalanı ne demek?
  10. PND ne demek?
  11. Trepopne ne demek?
  12. Dispne nasıl değerlendirilir?
  13. Nefes darlığı olan hastaya hangi pozisyon verilir?
  14. Nefes darlığında nasıl yatılır?

Miyokard infarktüsü nedir makale?

Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir. Kalp krizlerinin çoğu koroner arterlerde (kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlar) oluşan pıhtılar (trombüs) sebebiyle meydana gelir.

Miyokard nedir ne demek?

Miyokardit nadir görülen iltihabi bir kalp kası hastalığıdır, kalp kası hastalıklarının yaklaşık %25'ini oluşturur. Kalp kası hücrelerinde bozulma ile karakterizedir. Kalp kasında uzun süreli sorunlara neden olması açısından önemli bir hastalıktır.

Miyokard komplikasyonu nedir?

Bununla beraber mekanik komplikasyonlar çok daha az görülmesine rağmen daha ölümcül seyretmektedir. MI'ın mekanik komplikasyonlarından en önemlileri vent- rikül serbest duvar rüptürü, ventriküler septal rüptür ve akut mitral yetersizlik olup sıklıkla kardiyojenik şok ve ani ölüm ile seyretmektedirler.

Angina pektoris tanısı nasıl konur?

Bu tür iskemiye elektrokardiyogram (EKG), egzersiz testi veya devamlı EKG kaydı (holter monitorizasyon) ile tanı konulur. Beş tür angina pektoris tanımlanmıştır: Efor anginası: Hastalığın sık rastlanan tipidir. Ağrı fiziksel etkinlik sırasında gelir.

Angina pektoris neden olur?

Angina, kalp kasına giden kan akışının azalmasından kaynaklanır. Kanınız, kalp kasınızın hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu oksijeni taşır. Kalp kasınız yeterince oksijen almadığında, iskemi denen bir duruma neden olur. Kalp kasınıza giden kan akışının azalmasının en yaygın nedeni koroner arter hastalığıdır (CAD).

Anjina tedavisi nedir?

Anjina pektoris nöbetleri uzun süredir başarıyla tedavi edilmektedir. Anjina tedavisinde mucize yaratan trinitrin adlı ilaç koroner atardamarları genişlete rek kalbe daha fazla kan ve oksijen taşınmasını sağlar. Ağızda eritilerek alınan bir trinitrin tableti, anjina nöbetini birkaç saniye içinde ortadan kaldırabilir.

Stabil angina ne demek?

"Angina pektoris" terimi miyokard iskemisine bağlı semptomları tanımlamak için kullanılmaktadır. Anginanın sıklığı, şiddeti ve süresinde önemli değişiklikler olmaksızın haftalarca aynı karakterde ortaya çıkması durumunda bu tablo "stabil angina = kararlı angina" olarak adlandırılır.

Trinitrin ilacı ne ise yarar?

TRİNİTROGLİSERİN= DİNAMİT= TRİNİTRİN= KALP İLACI Trinitrogliserin, baruttan sonra kimyacıların ürettiği ilk güçlü patlayıcıdır. Trinitrogliserin, dinamitin ve trinitrin adlı kalp ilacının da etken maddesidir.

Angina Ekivalanı ne demek?

Angina ekivalanları: dispne (kaynak orta-göğüs bölgesi), sol kolun ulnar yüzü (ağrılı ağırlık), alt çene, diş, boyun ağrısı, omuz ağrısı, gaz çıkarma, geğirme, bulantı, hazımsızlık hissi, baş dönmesi, terleme.

PND ne demek?

Paroksismal nokturnal dispne veya paroksismal nokturnal dispne ( PND ), genellikle geceleri ortaya çıkan şiddetli nefes darlığı ve öksürük krizidir. Genellikle kişiyi uykudan uyandırır ve oldukça korkutucu olabilir.

Trepopne ne demek?

Paroksismal nokturnal dispne (PND) hastaları uykudan uyandıran ortopnedir. Trepopne yatış pozisyonlarının sadece biri ile ilşkili dispnedir. Trepopne unilateral diafragma paralizisi, ball-valve hava obstrüksiyonu veya cerrahi pnömonektomi sonrası ortaya çıkabilir.

Dispne nasıl değerlendirilir?

Dispnenin teşhis edilmesinde ve kişinin kalp, akciğer ve ilgili diğer bölgelerinin incelenmesinde klasik akciğer filmi veya bilgisayarlı tomografiden (BT) faydalanabilir. Elektrokardiyogram (EKG), nefes darlığının nedenlerinden biri olan olası bir kalp krizinin izleri tespit edebilir.

Nefes darlığı olan hastaya hangi pozisyon verilir?

  • Diyafram nefesi: Oturur pozisyonda burundan yavaş ve derin bir nefes alınır. ...
  • Kuvvet eğitimi: Nefes darlığı olan hastalarda hareketsizliğe ve altta yatan hastalığa bağlı kas zayıflığı olabilir. ...
  • Postural drenaj: Balgamın rahat çıkması için sırta aşağıdan yukarı doğru yavaşça vurarak balgam çıkarma metodudur.

Nefes darlığında nasıl yatılır?

Nefes darlığı çeken ve kalp rahatsızlığı olanlar uyurken sağ tarafa dönmeli..." Bir tarafa yatarak uyuma durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisinin tıkanırken, diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.