Iridyum nedir nerede kullanılır?

İçindekiler:

  1. Iridyum nedir nerede kullanılır?
  2. Iridyum madeni nedir?
  3. Iridyum nasıl elde edilir?
  4. Iridyum 192 maddesi nedir?
  5. Iridyum kilosu ne kadar?
  6. Iridyum parlaması nedir?
  7. Thuraya X5 Touch ne işe yarar?
  8. Thuraya X5 Touch hangi ülkenin?

Iridyum nedir nerede kullanılır?

Göktaşlarının çarpmadığı yüzeylerde ise az miktarda bulunur. İridyum daha çok pusula yapımında, elektrik kontakları yapımında, otomobil ve motosiklet ateşleme bujisinde kullanılır. En çok kullanılan alaşım ise %10 iridyum ihtiva eden platin alaşımıdır.

Iridyum madeni nedir?

İridyum, 1803 yılında İngiltere, Londra'da Smithson Tennant tarafından, Güney Amerika'dan gelen çözünmeyen doğal platin cevherinden elde edilmiştir. Yıllık üretim ve tüketimi sadece 3 ton olan, buna rağmen özel endüstriyel ve bilimsel uygulamalarda kullanılan bir numaralı metaldir.

Iridyum nasıl elde edilir?

Oluşan oksidin kral suyunda (HNO3:HCl 1:3) çözünmesi ile saf (NH4)3IrCl6 çözeltisi elde edilir. Çözücünün kuruluğa kadar evoparatör ile uzaklaştırılması ile geriye kalan kalıntının hidrojen gazı altında yakılması sonucunda saf iridyum elde edilir.

Iridyum 192 maddesi nedir?

İridyum'un radyoaktif izotopu olan iridyum-192, 73 günlük yarı ömre sahip. İridyum-192 röntgen ve başka görüntüleme işlerinde kullanılan cihazların içine yerleştiriliyor. Kalın kurşun blokların içinde muhafaza edilen nükleer madde kontrolsüz olarak açıldığında 30 metreye kadar ölümcül radyasyon yayabiliyor.

Iridyum kilosu ne kadar?

İridyum kg fiyatı 2020 yılı itibari ile 50 bin dolar seviyesindedir.

Iridyum parlaması nedir?

Iridium Uydusu Parlamaları İridyum Uyduları, uydu telefonlarının ve çağrı cihazlarının birbirleriyle olan bilgi ve ses akışını sağlamak için Dünya'nın yörüngesine oturtulmuş uydulardır. İlk planlanan sayıları 77 olduğu için uydulara o atom numaralı element olan İridyum adı verilmiştir.

Thuraya X5 Touch ne işe yarar?

Thuraya X5-Touch, dünyanın benzersiz bir esneklik sunan ilk AndroidTM tabanlı uydu ve GSM telefonu. ... Hareket halindeyken, normalde akıllı telefonların erisemeyecegi uzak bölgelerde hızlı ve basit baglantı sunar. Android Isletim Sistemi. Thuraya X5-Touch, Google'a ait Android platformunda çalısır.

Thuraya X5 Touch hangi ülkenin?

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli teknoloji şirketi, dünyanın ilk Android tabanlı uydu telefonu olan Thuraya X5-Touch'ı tamamladı ve Ocak 2019 tarihinde piyasaya sürecek.