Göz tansiyonuna nedir?

İçindekiler:

  1. Göz tansiyonuna nedir?
  2. Göz tansiyonu neden ortaya çıkar?
  3. Glokom agrisi nasil olur?
  4. Tonometre ne demek?

Göz tansiyonuna nedir?

"Göz Tansiyonu" veya halk arasında "Karasu Hastalığı" olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.

Göz tansiyonu neden ortaya çıkar?

Göz içinde salgılanan ve gözün beslenmesi için gerekli olan göz içi sıvısının boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselir. Yükselen göz içi basıncı da göz siniri hücrelerine zarar verir. Göz Tansiyonu, genel olarak başlangıçta şikayete neden olmayan bir hastalıktır.

Glokom agrisi nasil olur?

Akut açı kapanması (glokom krizi) ile oluşan ani basınç artışları en fazla şikâyete neden olan glokom tipidir. Ani basınç artışı ile gözde ve başta şiddetli ağrı, göz çevresinde ışıklı halkalar görme (halo), göz kapaklarında şişlik, bazen bunlara eşlik eden mide bulantısı ve kusma, görmede ani azalma ortaya çıkabilir.

Tonometre ne demek?

Tonometri, göz doktorlarının belirtileri belirlemek için kullandıkları yöntemdir. Glokom riski taşıyan hastaların değerlendirilmesinde önemli bir husustur. Çoğu tonometre, milimetre civa ( mmHg ) cinsinden basıncı ölçmek için kalibre edilir.