Hasiye ne demek Arapca?

İçindekiler:

  1. Hasiye ne demek Arapca?
  2. Tecrid haşiyesi ne demek?
  3. Edebiyat haşiye ne demek?
  4. Hasiye ne demek Arapça?
  5. Ilk şerh çalışması kime aittir?
  6. Şerh vermek ne demek?
  7. Şerh vermek ne demek hukuk?
  8. Tapu şerhi kaç yıl geçerli?
  9. Tapuya şerh koymak nasıl olur?
  10. Arsa üzerindeki şerh nasıl kaldırılır?
  11. Araç satılamaz şerhi nedir?

Hasiye ne demek Arapca?

haşiye ~ حاشيه haşiye ::: (a. i. c. : havâşî) : 1) kenar, pervaz, bir kitabın sahifeleri kenarına veya altına yazılan yazı. (bkz. : hamiş). 2) bir eserin metnini şerh ve îzah eden kitap.

Tecrid haşiyesi ne demek?

2. Bir eserin içindekileri açıklamak üzere yazılan kitap: Babasından hâşiyeleriyle birlikte Tecrid hâşiyesine kadar ders gördü (Orhan Ş. ... ѻ Hâşiye-i Tecrid: Osmanlı medreselerinin ilk kısmı ve bu medreselerde okutulan kelâm kitabı.

Edebiyat haşiye ne demek?

Kelime anlamını TDK: “Dipnot. Bir eseri daha iyi açıklamak için yazılan açıklama kitabı” şeklinde tarif etmiştir. Haşiye, eski edebiyatta da kullanılan bir terimdir. ... Haşiye sadece sayfa kenarlarına veya altına yapılan izahlara denmemiş, anlaşılması müşkül eserleri açıklamak için yazılmış kitaplara da haşiye denmiştir.

Hasiye ne demek Arapça?

haşiye ::: (a. i. c. : havâşî) : 1) kenar, pervaz, bir kitabın sahifeleri kenarına veya altına yazılan yazı. (bkz. : hamiş). 2) bir eserin metnini şerh ve îzah eden kitap.

Ilk şerh çalışması kime aittir?

Buhârî'nin el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ'inin ilk şerhi olan eser kaynaklarda değişik adlarla anılmaktadır (Kitâbü'l-Aʿlâm fî şerḥi meʿânî Câmiʿi'ṣ-ṣaḥîḥ, Aʿlâmü's-sünen şerḥu'l-Buḫârî, Aʿlâmü's-sünen fî şerḥi'l-müşkil min eḥâdîs̱i'l-Buḫârî, Kitâbü Şerḥi'l-Buḫârî, Aʿlâmü's-sünen fî şerḥi Ṣaḥîḥi'l-Buḫârî, Aʿlâmü'l-muḥaddis̱; bazı ...

Şerh vermek ne demek?

Tapuya şerh ettirme; tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması anlamına gelmektedir. Örneğin; önalım hakkı (şufa), geri alım hakkı (vefa), satış vaadi, aile konutu şerhi vb. ...

Şerh vermek ne demek hukuk?

Şerh, hukuk kurallarının sınırlı olarak öngördüğü ölçüde gayrimenkul üzerinde bazı hak (kişisel hakların) ve durumların şerhler sütununa yazılmasıdır. Şerh işleminin içeriğine bağlı olarak oldukça farklı hukuki sonuçları olabilir.

Tapu şerhi kaç yıl geçerli?

Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi kaç yıl? Tapu şerhi süresi: Şufa, vefa ve iştira haklarında en çok 10 yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 yıldır.

Tapuya şerh koymak nasıl olur?

Tapuya şerh koyulabilmesi için mülk sahibinin evrakları eksiksiz bir şekilde toplayarak Tapu Müdürlüğü'ne müracaat etmesi gerekiyor. Başvuru esnasında şerh talebinin yazılı olduğu dilekçeyi yetkili kişiye vermeli ve tapuya şerh koyma ücretini de nakit olarak ödemelisiniz.

Arsa üzerindeki şerh nasıl kaldırılır?

Taşınmazın satış vaadi sözleşmesi noterler tarafından düzenlenir ve istenmesi durumunda tapu kütüğüne şerh edilmesi mümkündür. Şerhten itibaren beş yıl içinde satışın yapılmaması, irtifak hakkı tesis edilmemesi ve tapuya tescil edilmemesi durumunda bu şerh tapu müdürü veya tapu memurları tarafından terkin olunur.

Araç satılamaz şerhi nedir?

ÖZET : Savcılık tarafından, aracın sicil kaydına konulan "satılamaz" kaydı, aracın rızai satışını önlemeye yönelik bir önlemdir. Böyle bir kayıt, söz konusu aracın cebri icra yolu ile satışına engel değildir.