Geğirirken ağza yemek gelmesi orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Geğirirken ağza yemek gelmesi orucu bozar mı?
  2. Safra kusunca oruç bozulur mu?
  3. Mideden ağıza su gelmesi orucu bozar mı?
  4. Safra Kusmak abdesti bozar mı?
  5. Diyanet Kusmak abdesti bozar mı?

Geğirirken ağza yemek gelmesi orucu bozar mı?

Geğirmek, istemsiz bir hareket olduğu için orucu doğrudan bozmaz. Geğirme sonucu, ağza kusmuk benzeri herhangi bir sıvı ya da yemek artığı gelirse ve bu artık bilerek geri yutulursa oruç bozulur. Geğirme sonucu ağza gelen artıkların tükürülmesi gerekir. Böylece oruç bozulmaz.

Safra kusunca oruç bozulur mu?

Hz. Muhammed (S.A.V.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur. Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur.

Mideden ağıza su gelmesi orucu bozar mı?

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez.

Safra Kusmak abdesti bozar mı?

Ağız dolusu kusulan şey, ister yemek, ister safra, ister kan olsun, abdesti bozar. Balgam ise tükürük hükmünde olup abdesti bozmaz. Ağız dolusu sayılmanın ölçüsü, gelen kusmuğun zorlanmadan tutulamayacak bir durumda olmasıdır.

Diyanet Kusmak abdesti bozar mı?

kusmaktan dolayı abdest aldığı rivayet edilmiştir (Tirmizî, Tahâret, 64). Ancak bunun ağız dolusu olması gerekir. Ağız dolusu kusulan şey, ister yemek ister safra ister kan olsun abdesti bozar. Balgam ise tükürük hükmünde olup abdesti bozmaz.