Fetva vermek doğru mu?

İçindekiler:

  1. Fetva vermek doğru mu?
  2. Osmanlı Devleti'nde fetva verme yetkisi kime aittir?
  3. Ebussuud hangi padişah?
  4. Ebu Suud Efendi kimdir?
  5. Padişahların akıl hocalarına ne denir?
  6. Sancak ne işe yarar?
  7. Sancak ile bayrak arasındaki fark nedir?

Fetva vermek doğru mu?

Kazâ aslında devletin hakkı olup kadı devlet otoritesi adına hükmeder. Bu sebeple kendisine kazâ görevi tevdi edilmeyen bir kişi müctehid olsa bile hüküm veremez. İftâ ise ilmî bir yetenek konusu olup bu yeteneğe sahip bulunan kadın, erkek, hür veya köle her müslüman fetva verebilir.

Osmanlı Devleti'nde fetva verme yetkisi kime aittir?

Bir konuda hükmü kadı, yani hakim verirdi. Fetva yetkili bir müftüden alınabileceği gibi Osmanlı İmparatorluğu'nda en büyük dini yetkili olan şeyhülislamdan da alınabilirdi.

Ebussuud hangi padişah?

Fatih Sultan Mehmed döneminden (1432- 1481) sonra doğan 1490-1574 yılları arasında yaşayan Ebussuud Efendi, 1545 yılında şeyhülislamlığa yükseltildi ve vefat edinceye kadar bu görevde kaldı.

Ebu Suud Efendi kimdir?

Mehmed Ebussuud Efendi veya Hoca Çelebi (d. 30 Aralık 1490, İskilip – ö. 23 Ağustos 1574, İstanbul), Osmanlı şeyhülislamı. Ailesi İskilip civarındaki İmâdlı olduğu için "İmadi" olarak da anılır.

Padişahların akıl hocalarına ne denir?

Lala, Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında Atabey karşılığı olarak kullanılan bir tabir olduğu gibi, şehzadelerin hocalarına da verilen bir addır. Osmanlı devrinde önemli devlet adamları ve zenginler de çocuklarının terbiyesine bakmak üzere "lala" istihdam ederlerdi.

Sancak ne işe yarar?

Sancak bütün bu mânaları içinde "bayrak veya bunun temsil ettiği askerî birlik, bunların oluşturduğu idarî bölge" anlamında yaygın biçimde kullanılmıştır. ... Hulefâ-yi Râşidîn, Emevîler, Abbâsîler ve diğer İslâm devletlerinde sancak ve bayraklar aynı zamanda askerî birliği sembolize etmiştir (bk. BAYRAK).

Sancak ile bayrak arasındaki fark nedir?

Bayrak Devletimizi, Sancak silahlı kuvvetleri temsil eder. ... Bayrağın direği sade, kılıfı deridir, Sancağın direrği sırma püsküllü, kılıfı kırmızı deridir. Bayraklar yünlü kumaştan, Sancak kırmızı atlastan yapılır.