Morenler nerede görülür?

İçindekiler:

  1. Morenler nerede görülür?
  2. Moren topraklar Türkiyede nerede görülür?
  3. Taban moreni nedir?
  4. Buzul nedir ve nasıl oluşur?
  5. Buzul topografyası nedir?
  6. Buzul aşındırması nasıl olur?
  7. Türkiye'de karstik birikim şekilleri nelerdir?

Morenler nerede görülür?

Moren topraklar, buzulların kaymasıyla beraber taşınan, irili ufaklı taslardan oluşur. Genelde bu tür topraklar, kuzey kutbuna yakın soğuk iklimli Norvec, Danimarka gibi ülkelerde bulunur. Turkiye ise konum olarak daha sıcak iklimde bulunduğu için, bu tür topraklar Türkiye'de bulunmaz.

Moren topraklar Türkiyede nerede görülür?

Türkiye'de fazla moren set gölü bulunmaz. Munzur Dağları doğusunda Şergölü-Merk yaylası havzasında Şergölü cephe ve ön morenleri ile oluşmuştur.

Taban moreni nedir?

Drumlin (hörgüç kaya) Taban morenleri, buzulun ortadan kalkmasıyla yükseltileri yer yer 10 m'yi bulan tepeciklerden oluşan dalgalı bir topoğrafya meydana getirirler.

Buzul nedir ve nasıl oluşur?

Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur.

Buzul topografyası nedir?

Bu sahalarda buzul aşındırma ve biriktirme faaliyetleri sonucunda meydana gelen yer şekilleri görülmektedir. ... Buzullar belirli iklim koşullarına bağlı olarak oluştuklarından, kendine has iklim özellikleri ve dolayısıyla yer şekilleri olan Morfojenik bölgelerden birini meydana getirir.

Buzul aşındırması nasıl olur?

Dağların yüksek ve eğimli yüzeylerinde kalınlaşan buzullar yerçekiminin etkisiyle aşağı doğru hareketlenir. aşağı doğru inen buzullar süründükleri yüzeyleri törpüler ve parçalayarak aşındırma yaparlar.

Türkiye'de karstik birikim şekilleri nelerdir?

Türkiye'de Karstik Şekiller

  • Lapyalar: Karstik arazide, yağışları sonucu yeryüzünde oluşan birkaç santim çapındaki kanalcıklardır. ...
  • Dolin ve Uvala: Lapyalar zamanla genişleyip birleşerek derinlikleri birkaç metre, çapları ise birkaç yüz metreyi bulan dolinleri oluşturur. ...
  • Polye: uvalaların birleşmesiyle oluşan karstik oluşum şeklidir.