Torna tezgahının görevi nedir?

İçindekiler:

  1. Torna tezgahının görevi nedir?
  2. Temel imalat nedir?
  3. Imalat makineleri nelerdir?
  4. Alışılmış imalat yöntemleri nelerdir?
  5. Talaşsız imalat yöntemleri nelerdir?
  6. Eklemeli imalat yöntemi nedir?
  7. Modern imalat yöntemleri kaça ayrılır?
  8. Üretim tezgahları nelerdir?
  9. Nümerik kontrollü torna tezgahı nedir?
  10. CNC taşlama tezgahı nedir?
  11. Taşlama hangi yöntemlerde kullanılır?
  12. Taşlama tezgahı nedir ne işe yarar?
  13. Taşlama işlemi nedir?
  14. Dairesel taşlama nedir?
  15. Puntasız taşlama tezgahı nedir?
  16. Zımpara taşı üretimi nasıl yapılır?
  17. Zımpara taşı çeşitleri nelerdir?
  18. Zımpara taşı madeni nedir?

Torna tezgahının görevi nedir?

Parçaya kesici alet yönünde bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak, bu işlemleri yapan tezgahlara da torna tezgahları denir. Tornada genellikle eksenel hareketle dış iç kısımlarda silindirik ve konik yüzeyler işlenir.

Temel imalat nedir?

Temel imalat işlemleri bir makine parçasını üretmek ve yapmak için gerekli olan işlemlerdir. Makine imalatında bu işlemleri yapmak için talaşlı üretim tezgâhları kullanılmaktadır. İşlenecek parça özellik ve hassasiyetine göre bir veya birden çok tezgâh kullanılabilmektedir.

Imalat makineleri nelerdir?

İmalat makineleri

  • Yatay işleme merkezleri. ...
  • Freze makineleri. ...
  • Nümerik kontrollü tornalar. ...
  • Portal frezeler. ...
  • CNC freze makineleri. ...
  • Yüzey zımparalama makineleri. ...
  • Kullanılan ürünler.

Alışılmış imalat yöntemleri nelerdir?

Alışılmış yöntemler kesici uç, matkap ucu veya taşlama taşı gibi takımlar kullanarak ve malzemenin takım ile fiziksel teması sonucu talaş kaldıran yöntemlerdir. Bu yöntemler için takım ile iş parçası arasında sürekli temas ve göreceli hareket gerekmektedir. Bunun sonucu olarak önemli aşınma sorunları kaçınılmazdır.

Talaşsız imalat yöntemleri nelerdir?

Günümüzde en çok kullanılan talaşsız imalat yöntemleri; döküm, plastik şekil verme, kaynak ve toz metalürjisi olarak sıralanabilir. Döküm işlemi, ergitilmiş malzemelerin üretilecek parçanın şekline sahip kalıba dökülerek katılaştırma işlemi şeklinde ifade edilir.

Eklemeli imalat yöntemi nedir?

3 boyutlu baskı, hızlı prototip üretme ya da serbest formlu üretim adları da verilen eklemeli imalat, “makineyle işleme gibi çıkarmalı üretim yöntemlerinin aksine, malzemelerin 3 boyutlu model verilerinden nesneler yapmak için genellikle üst üste katmanlar şeklinde birleştirilmesi sürecidir”.

Modern imalat yöntemleri kaça ayrılır?

6 Modern İmalat Yöntemleri Bu yöntemler dört grupta toplanabilir: 1. Kimyasal işleme 2. Elektrokimyasal işleme 3. Mekanik işleme 4. Termal işleme Modern talaş kaldırma yöntemleri geleneksel talaşlı imalatla karşılaştırıldığında düşük talaş kaldırma oranına sahiptir.

Üretim tezgahları nelerdir?

Talaşlı imalat amacı için kullanılan 5 temel takım tezgahı bulunmaktadır:

  • Torna tezgâhı
  • Freze tezgâhı
  • Delik Delme Tezgâhı
  • Raybalama tezgâhı
  • Taşlama Tezgâhı

Nümerik kontrollü torna tezgahı nedir?

CNC Torna Tezgahları, dönen bir iş parçası üzerinden kesici bir takım vasıtasıyla talaş kaldırma işlemi yapan Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrollü Takım Tezgahlarıdır. Bu tip tezgahlara Tornalama Merkezi de denilmektedir. ...

CNC taşlama tezgahı nedir?

CNC taşlama tezgahlarında otomatik bileme sistemleri vardır. İş parçalarının düzlem yüzeylerinin taşlanmasında kullanılan tezgahlardır. ... Yatay milli düzlem taşlama tezgâhları ile küçük boyutlu ve hassas parçalar taşlanır. Ayrıca düz kanallar ve benzeri oluklar da bu tezgâhlarda taşlanır.

Taşlama hangi yöntemlerde kullanılır?

Düzlem (Satıh) Taşlama Adı üstünde düzlemsel yüzeyleri taşlama amacıyla kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde taş dönerken parça manyetik tabla ya da nadiren de olsa vakumlu tabla yardımıyla sabitlenir.

Taşlama tezgahı nedir ne işe yarar?

Taşlama, belirli bir formda imal edilmiş olan sert aşındırıcı taneler içeren kesici (Zımpara taşı) ile iş parçası üzerinden çok noktadan talaş kaldırma işlemine denir. ... Taşlama tezgahları imalatta özellikle ölçüsel hassasiyeti olan ve yüzey kalitesi yüksek olan imalatlar için kullanılır.

Taşlama işlemi nedir?

Delik içi taşlama işlemi silindirik taşlama işleminin tam tersi olacak şekilde gerçekleştirilen bir işlemdir. Delik içi taşlama işleminde iş parçalarının iç yüzeylerinin taşlama işlemi gerçekleştirilmekte ve pürüzsüzlük kazandırılarak yüzey hassasiyeti sağlanmaktadır.

Dairesel taşlama nedir?

Silindir Taşlama. ... Silindirik taşlama işleminin asıl amacı; dairesel olan iş parçasının yüzey kalitesini arttırmak, hassas toleranslara getirmek ve aynı zamanda doğrusallığı yakalamaktır. Torna yada cnc torna üzerinde işlenen iş parçalarında yüzey Ra değerleri genellikle yetersiz kalmaktadır.

Puntasız taşlama tezgahı nedir?

İş parçasının sürücü taş tarafından destek üzerinde döndürülerek diğer kesici taş tarafından taşlanması esasına dayanan Puntasız taşlama tezgahları genellikle yüksek adetlerdeki silindirik parçaların hızlı bir şekilde taşlanmasında kullanılır. İş parçası bazen konik veya özel form verilmiş te olabilir.

Zımpara taşı üretimi nasıl yapılır?

Zımpara taşı, aşındırıcı taneciklerin çeşitli bağlayıcılarla birbirlerine bağlanması sonucunda oluşur. Çok kesicidirler. Genellikle metal endüstrisinde kullanılırlar. Metal endüstrisi dışında ise cam ve seramik sanayiinde kullanılırlar.

Zımpara taşı çeşitleri nelerdir?

Zımpara taşlarının çeşitleri

  • Doğal Korund.
  • Doğal Elmas.
  • Kuvars.

Zımpara taşı madeni nedir?

Zımpara taşı (veya korundit) aşındırıcı tozlar elde etmekte kullanılan, koyu renkli, granüler yapıda bir kayaçtır. ... Genellikle korundum (aluminyum oksit) minerali içermektedir, bunun yanı sıra demir içeren spineller, hersinit, manyezit ve rutil (titanyum minerali) de içermektedir.