Kooperatif hisse devri vergiye tabi mi?

İçindekiler:

  1. Kooperatif hisse devri vergiye tabi mi?
  2. Bir binanın iskanı yoksa ne olur?
  3. Hisseli daire alınır mı?
  4. Hisseli daire satışı nasıl olur?
  5. Hisseli daire alırken nelere dikkat edilmeli?
  6. Tapu hisseli daire ne demek?

Kooperatif hisse devri vergiye tabi mi?

Konut yapı kooperatif üyesi olan kişinin, kooperatifteki hissesini bir başkasına devir etmesi, Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80. maddesinin 4 numaralı bendinde yer alan; “Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar” değer artışı kazançlarıdır, hükmüne istinaden gelir vergisine tabi.

Bir binanın iskanı yoksa ne olur?

İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz. İskan almamış bir konutu satın almak risklidir. ... İnşaat bitmiş, oturum başlamış ve tapu kat irtifakından kat mülkiyetine çevrilmemişse o binanın iskanı alınmamış demektir.

Hisseli daire alınır mı?

Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Ancak alıcının bu hususlara dikkat etmesi halinde bir sorun yaşanmıyor ve hisse tapulu ev alınabiliyor.

Hisseli daire satışı nasıl olur?

Hisseli gayrimenkulün satışı, iki farklı şekilde yapılır. Arsa payı olarak ya da hisse devretme usulü ile sağlanabilir. Hisseli satışlarda taşınmazın belli bir bölümü doğrudan satışa sunulabiliyor. Hissedarlardan her biri kendi hissesini diğer hissedarlara ya da hissedar olmayan herhangi birine satabiliyor.

Hisseli daire alırken nelere dikkat edilmeli?

Eğer hisseli gayrimenkulün tüm hisselerini satın alıyorsanız; satış işlemi sırasında tapu üzerinde kaç hissedar varsa hepsinin orda bulunmaları gerekiyor. Bir hissedar bile hissesini satmak istemezse, satış gerçekleşmez, ya da ileride satış iptali için dava açılabilir.

Tapu hisseli daire ne demek?

Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.