Ayasofya'nın manası ne?

İçindekiler:

  1. Ayasofya'nın manası ne?
  2. Ayasofya'nın kelime manası nedir?
  3. Ayasofya Camii'nin tarihçesi nedir?
  4. Ayasofya ilk namazı kim kıldıracak?
  5. Ayasofyada ilk ezanı kim okudu?

Ayasofya'nın manası ne?

Ayasofya adındaki "Aya" sözcüğü "kutsal, azize" anlamına gelir. "Sofya" sözcüğü ise Eski Yunancada "bilgelik" anlamındaki sophos sözcüğünden gelir. Dolayısıyla "aya sofya" adı "kutsal bilgelik" ya da "ilahî bilgelik" anlamına gelmekte olup Ortodoksluk mezhebinde Tanrı'nın üç niteliğinden biri sayılır.

Ayasofya'nın kelime manası nedir?

Ayasofya kelimesiyle birlikte Büyük Ayasofya Camii anlamına gelmekte. Ayasofya adının Sophia adında bir azizeye dayandığı. Kaynaklara göre Ayasofya adındaki “aya” sözcüğü “kutsal, azize”, “sofya” sözcüğüyse herhangi bir kimsenin adı olmayıp Eski Yunancada “bilgelik” anlamındaki sophos sözcüğünden geliyor.

Ayasofya Camii'nin tarihçesi nedir?

Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür.

Ayasofya ilk namazı kim kıldıracak?

Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri İstanbul'u fethetti, Ayasofya'ya geldi fetih sancağını dikti, namazı da çok iyi şekilde kıldırabilecek bir İslami bilgi birikimi olmasına rağmen, namazı kendisi kıldırmadı, Akşemseddin Hazretleri kıldırdı.

Ayasofyada ilk ezanı kim okudu?

ALPCAN ÇELİK KİMDİR? 1993'te doğan Alpcan Çelik, küçük yaşlarında Kuran-ı Kerim'i okumayı öğrendi.