Kit yasası nedir?
İçindekiler:
- Kit yasası nedir?
- Kamu iktisadi teşebbüslerini kim kurar?
- Kitler Sayıştay denetimine tabi mi?
- Kitler kim tarafından denetlenir?
- Meclisin mali denetimini kim yapar?
- Bütçe kanunlarının yargısal denetimini kim yapar?
- Partileri mali açıdan kim denetler?
- Siyasi partilere hazine yardımı ne zaman başladı?
- Ülkemizde siyasi partiler ilk olarak hangi anayasa ile düzenlenmiştir?
- Siyasi partiler önceden izin almadan kurulabilir mi?
- Siyasi parti grupları kaç kişiden oluşur?
Kit yasası nedir?
Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kavramı devletten devlete değişmekle birlikte, genel olarak kamusal kaynakları kullanmak yoluyla ekonomik alanda faaliyet gösteren Devlet Kuruluşlarını ifade eder.
Kamu iktisadi teşebbüslerini kim kurar?
Teşebbüsler Cumhurbaşkanınca kurulur. Yeni bir teşebbüsün kurulmasında ve mevcut bir müessese veya bağlı ortaklığın teşebbüs haline getirilmesinde, ekonomik ihtiyaçlar gözetilir. Teşebbüsler tüzel kişiliğe sahiptir.
Kitler Sayıştay denetimine tabi mi?
KİT'ler kamu kaynaklarını kullanmak yönüyle elbette kamusal bir denetime tabi tutulmalıdır. ... Sayıştay'ın denetim alanı ise büyük ölçüde idari takdir alanına girmektedir.
Kitler kim tarafından denetlenir?
KİT'ler, halen 1982 Anayasası'nın 165 inci maddesi gereğince 1987 yılında çıkarılan 3346 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesi Hakkında Kanun” çerçevesinde TBMM'ce denetlenmekte olup, bu denetim; YDK tarafından 72 sayılı Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Hakkında ...
Meclisin mali denetimini kim yapar?
6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nda, Sayıştayın görevleri şu şekilde sayılmıştır: Sayıştay; Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.
Bütçe kanunlarının yargısal denetimini kim yapar?
Bütçenin denetlenmesi idari, yasama ve yargı olmak üzere üç türlüdür. İdari denetleme Maliye Bakanlığı tarafından yürütme adına yapılır. Yargı denetimi TBMM adına, hem uygulama sırasında hem de uygulamadan sonra bir hesap mahkemesi olan Sayıştay tarafından yapılır.
Partileri mali açıdan kim denetler?
Görev ve Yetkileri Siyasî partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yerine getirilir. Anayasa Mahkemesi, bu denetim görevini yerine getirirken Sayıştaydan yardım sağlar.
Siyasi partilere hazine yardımı ne zaman başladı?
1965 yılında başlayan devlet yardımı uygulamasının ilk on yıllık devresinde, yasama organında ve anayasa yargısında “kamu maliyesi”ni yakından ilgilendiren bir konu uzun süre tartışıldı.
Ülkemizde siyasi partiler ilk olarak hangi anayasa ile düzenlenmiştir?
II. Dünya Savaşı sonrasındaki gelişen süreçte, çağdaş demokrasilerdeki genel eğilime paralel olarak, ülkemizde de 1961 Anayasası ile birlikte siyasal partiler ilk kez Anayasal güvenceye kavuşturulmuşlardır. Bu durum siyasal partilerin siyasal sistem içerisindeki önemi ile doğrudan ilgilidir.
Siyasi partiler önceden izin almadan kurulabilir mi?
Parti üyesi olabilmek için onsekiz yaşını doldurmuş olmak gerekir. Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler, önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içinde faaliyetlerini sürdürürler.
Siyasi parti grupları kaç kişiden oluşur?
Anayasanın 95. İçtüzüğün 18. ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 22.maddesi gereğince, 20 milletvekiline sahip siyasi partiler grup kurabilirler. 2820 Sayılı Kanunun 22. maddesine göre siyasi partinin grup kurduğu, o partinin genel başkanlığı tarafından TBMM Başkanlığı'na yazıyla bildirilir.
Ayrıca okuyun
Ilgileneceksin
- Katedral ve kilise arasındaki fark nedir?
- Dominik Cumhuriyeti Türkiye den kaç saat?
- ATI ne demek Osmanlıca?
- Teşebbüs etmek ne demek?
- Modelleme programları nelerdir?
- Proteinlerin kimyasal sindirimi nerede başlar?
- Inkisar ne demek Osmanlıca?
- Islak çamaşırların bir süre sonra kuruması yoğuşmaya örnek midir?
- Dali maskesi ne demek?
- Fagositoz nasıl gerçekleşir?