Sternum üzerinde kaç tane eklem yüzeyi vardır?

İçindekiler:

  1. Sternum üzerinde kaç tane eklem yüzeyi vardır?
  2. Toraks Anatomisi Nedir?
  3. Uyluk uzun kemik midir?
  4. Kaval kemiği uzun mu kısa mı?
  5. Ayak tarak kemikleri uzun kemik midir?
  6. Kalça ekleminde yer alan özel yapı nedir?
  7. Kalça kemiği ile uyluk kemiği arasında yer alan yapı hangi eklemdir?
  8. Kollodiafizer açı ne demek?
  9. Anteversion ne demek?
  10. Koksa vara ne demek?

Sternum üzerinde kaç tane eklem yüzeyi vardır?

Tipik bir torakal omur, her iki yanında kaburgalarla eklem yapan 3 eklem yüzüne sahiptir. Corpus vertebrae'nin ( omurga cismi) üst ve alt tarafında, caput costae (kabur- ga başı) ile eklem yapan, fovea costalis superior ve fovea costalis inferior isim- li iki tane yarım eklem yüzü bulunur.

Toraks Anatomisi Nedir?

Toraks hayvan ve insanlarda vücudun bir parçası, baş ve abdomen arasında yer alır. Memelilerde sternum, torakal vertebralar ve kaburgalar ile çevrilen ve göğüs boşluğu (torasik kavite) olarak adlandırılan vücut bölümüdür. Boyundan diyaframa kadar uzanır.

Uyluk uzun kemik midir?

Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur.

Kaval kemiği uzun mu kısa mı?

Kaval kemiğinin üç merkezde gelişme evreleri. Kaval kemiği (veya tibia), omurgalıların bacaklarında dizin altındaki iki kemikten (diğeri fibula) daha iri ve dayanıklı olanıdır ve dizi ayak bileğine bağlar.

Ayak tarak kemikleri uzun kemik midir?

Primatlarda, el ve ayak baş parmaklarında iki falanks, diğer parmaklarda ise üç falanks vardır. Parmak kemikleri uzun kemikler olarak sınıflandırılır.

Kalça ekleminde yer alan özel yapı nedir?

Kalça yuvasının (asetabulum) kenarlarını çevreleyen, eklem sıvısının eklem içinde kalması ve dolaşabilmesi için bir nevi conta görevi olan, özelleşmiş kıkırdak dokudur.

Kalça kemiği ile uyluk kemiği arasında yer alan yapı hangi eklemdir?

Kalça eklemi, uyluk kemiği (femur) ve leğen kemiği (pelvis) arasında bulunan, vücudun en büyük ağırlık taşıyan eklemlerinden biridir.

Kollodiafizer açı ne demek?

Kollodiafizer açı (collo-di- aphyseal angle, CDA) veya inklinasyon açısı adı veri- len bu açı, femur boyun ekseni ile femur gövde ekseni arasındaki açı olarak tanımlanır. Alt ekstremitenin pel- vis üzerinde bir salıncak gibi hareket etmesine olanak sağlayan CDA, 120° ile 145° arasında olup ortalama 135°'dir1.

Anteversion ne demek?

Femurun(uyluk kemiği) kendi uzun ekseni etrafında öne doğru burulmuş olmasına femoral anteversiyon denir; yani femurun kalça eklemini oluşturan üst bölümünde femur Page 5 boynu ortasından geçen hat ile, aşağıda diz eklemini oluşturan femur kondillerinden geçen hat arasında öne doğru bir açılanma vardır.

Koksa vara ne demek?

Gelişimsel koksa vara (GKV) kollodiyafizer açının azalma- sı, femur boynunun kısalması, büyük trokanterin göreceli olarak aşırı büyümesi ve etkilenen ekstremitenin kısalığı ile karakterize, nadir görülen ve nedeni tam olarak bilin- meyen gelişimsel bir bozukluktur.