TCK nın 63 maddesi nedir?

İçindekiler:

  1. TCK nın 63 maddesi nedir?
  2. Sözde suç ne demek?
  3. Görünüşte özgü suç ne demek?
  4. Maddi ceza hukuku ne demek?
  5. Itiyadi suç ne demek?
  6. Somut ve soyut tehlike suçu nedir?
  7. Adaletçi teoriye göre cezanın amacı nedir?

TCK nın 63 maddesi nedir?

MADDE 63. - (1) Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.

Sözde suç ne demek?

Sözde suç, cürmî irade ile ceza hukuku yönünden önemsiz bir fiilin veya gerçekleşme imkânı olmayan bir suçun gerçekleştirilmesine teşebbüs edilmesidir.

Görünüşte özgü suç ne demek?

Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.

Maddi ceza hukuku ne demek?

Maddi ceza hukuku olarak da adlandırılan dar anlamda ceza hukuku, suçları ve yaptırımlarını konu alır. ... Özel ceza hukukunun konusu ise ülkenin kanunlarına göre suç sayılan eylemlerin neler olduğu, bunların kapsam ve sınırları, birbirlerinden ayrılan yönleri ile bu suçlara öngörülen cezalardır.

Itiyadi suç ne demek?

İtiyadi suçu, suç sayılan fiilin belirli bir zaman dilimi içerisinde birçok kez işlenmesi Suç sayılan fiilin bir kere işlenmesi itiyadi suç sayılabilmesi için yeterli değildir. İtiyadi suçlar basit itiyadi suçlar ve nitelikli itiyadi suçlar olmak üzere iki çeşittir.

Somut ve soyut tehlike suçu nedir?

Eğer bir suç tanımında belli bir tehlikeli davranışın icra edilmesi başlı başına ceza yaptırımının uygulanmasını gerektiriyorsa burada soyut tehlike suçu vardır. Ancak bazı suçlarda tehlike somut bir tehlike olarak çıkar. ... Bunun için söz konusu fiiller sonucunda somut bir tehlike çıkması gerekir.

Adaletçi teoriye göre cezanın amacı nedir?

Bir diğer eleştiri ise şöyledir: Adalet teorisine göre cezanın anlamı adaleti gerçekleştirmektir. Burada denkleştirici adalet (kötülüğün, ceza kötülüğüyle denkleş- tirilmesi) söz konusudur. Suç teşkil eden eylem ceza ile ödetilir. Ancak yüzyıllar boyunca aynı nitelikteki bazı suçlar çok farklı cezalarla ödetilmiştir.