Olumsuz zarar nedir?

İçindekiler:

  1. Olumsuz zarar nedir?
  2. Müspet zarar hangi hallerde istenir?
  3. Müspet ve menfi zarar nedir?
  4. Müspet zararlar nelerdir?
  5. Akdin müspet ihlali ne demek?
  6. Yanlış ifa nedir?
  7. Hukukta dönme ne demektir?

Olumsuz zarar nedir?

Olumsuz zarar, uyulacağına ve yerine getirileceğine inanılan bir sözleşme hüküm ifade etmemesi ve yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.

Müspet zarar hangi hallerde istenir?

Müspet zarar gecikmiş ifanın reddi halinde talep edilen zarardır. Burada her iki taraf arasında akdedilmiş olan sözleşme hala geçerli yani ayaktadır. ... Borçlu borcunu sözleşmeye uygun olarak ifa etmiş olsaydı alacaklının uğramayacağı her türlü zarar müspet zararı oluşturmaktadır.

Müspet ve menfi zarar nedir?

Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.

Müspet zararlar nelerdir?

Müspet (olumlu) zarar, borçlunun sözleşmeden kaynaklanan borcunu hiç veya gereği gibi ifa etmemesi nedeniyle alacaklının uğradığı zarardır.

Akdin müspet ihlali ne demek?

Sözleşmenin müspet ihlali, MK mad. 2 1, BK mad. 96 ve 101 genel kurallarından, bir de ayıplı ifaya ilişkin özel düzenlemelerden "hukuki kıyas" yoluyla türetilebilecek bir ifa engelidir, bir borca aykırılıktır.

Yanlış ifa nedir?

Aliud ifanın en genel tanımı borcun, borçlanılan edimden başka bir edimle ifa edilmiş olması halidir. ... Ancak aliud ifa yani yanlış edimle ifa etme durumunda asli edim yükümlülüğünün ihlali söz konusu olduğundan ifadan bahsedilemeyecek bu nedenle borç son bulmuş olmayacaktır.

Hukukta dönme ne demektir?

Sözleşmeden dönme, alacak- lının borçlu ile aralarında bulunan sözleşme ilişkisini “ex tunc” yani geçmişe etkili olarak kaldırması anlamına gelir. Alacaklı sözleşmeden döndüğünü beyan ederse, borç geçmişe etkili olarak ortadan kalkar ve böylelikle hem alacaklı hem de borçlunun borcu sona erer.