Yan borç ne demek?

İçindekiler:

  1. Yan borç ne demek?
  2. Ifa yeri ne demek?
  3. Yan edim yükümlülüğü nedir Borçlar Hukuku?
  4. Borçlar Hukukunda edim ne demek?
  5. Borçlunun alacaklıya karşı borçlanmış olduğu edimi ifa ile yükümlü olmasına ne denir?
  6. Dare borcu ne demek?
  7. Kusursuz imkansızlık nedir Borçlar Hukuku?
  8. Kusurlu imkansızlık ne demek?
  9. Sonraki ifa imkansızlığı borcu sona erdirir mi?
  10. Kesin hükümsüzlük sebebi nedir?
  11. Icaba davet ne demek?
  12. Hükümsüzlük türü nedir?
  13. Yaptırım nedir çeşitleri nelerdir?

Yan borç ne demek?

Yan edim yükümlülüğü, “ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler”8 olarak tanımlanır.

Ifa yeri ne demek?

İfa tanımı: Borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona erdirilmesine ifa denir. ... - Para borçlarında ifa yeri; borcun konusu para ise ödeme, alacaklının ifa zamanında oturduğu yerde yapılır. Para borcunun alacaklının ikametgâhında ödenmiş sayılması için paranın alacaklının ikametgâhına götürülmesi gerekir.

Yan edim yükümlülüğü nedir Borçlar Hukuku?

Yan yükümlülükler ya ifaya yardımcı yan yükümlülükler şeklinde ya da koruyucu yan yükümlülükler şeklinde olabilirler. İfaya yardımcı yan yükümlülükler, asli edimin gereği gibi yerine getirilmesine hizmet ederler[15]. Bu bakımdan, yükümlü kişi, edimin yerine getirilmesini tehlikeye sokmamakla yükümlüdür[16].

Borçlar Hukukunda edim ne demek?

Borçlunun, borcunun konusuna edim (prestation) adı verilir. Şu halde edim, borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu davranıştır. ... Öğretide edim içermeyen borç ilişkilerinin bulunabileceği de belirtilmektedir.

Borçlunun alacaklıya karşı borçlanmış olduğu edimi ifa ile yükümlü olmasına ne denir?

Bir borç ilişkisinde, taraflar neyi borçlanmış iseler; onu ifa et- mek, yerine getirmek zorundadırlar. Buna "Edime uygun ifa kuralı" denir. Bu kural, tarafların borçlanılan edimden başka bir edim ile ifa yapmalarına engel olur.

Dare borcu ne demek?

Dare: Bir malın mülkiyetini devretmek, bir ayni hakkı tesis etmek ile müteallik borçları ifade etmektedir. Yani, dare (vermek) borcu ile genellikle mülkiyetin veya zilyetliğin nakli borcu veya irtifak hakkı gibi ius civile'nin tanıdığı diğer bir ayni hakkın sağlanması anlaşılır.

Kusursuz imkansızlık nedir Borçlar Hukuku?

KUSURSUZ İMKANSIZLIK Borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı hallerde imkansızlaşırsa borç sona erer. ... Borçlu alacaklının hakkını elde edememesinden doğan zararını ödemekle yükümlüdür. Borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerden dolayı, borçlunun kusuru olmaksızın imkansızlık meydana gelmişse borç sona erer.

Kusurlu imkansızlık ne demek?

Kusurlu imkansızlık Borçlar kanununun 112. ci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir. “Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.” ... Borçlar hukukunda buna kusurlu sorumluluk denilmektedir.

Sonraki ifa imkansızlığı borcu sona erdirir mi?

COVID-19 Süreci ve Geçici İfa İmkansızlığı TBK m. 136 ve 137 hükmü esasen kalıcı imkânsızlığı ve bu nedenle borcun sona ermesini düzenler. ... Geçici imkânsızlık kural olarak borcu sona erdirmez, ancak geç ifa nedeniyle borçlu temerrüdü söz konusu olabilecektir.

Kesin hükümsüzlük sebebi nedir?

Bir sözleşmenin kesin hükümsüz olmasını gerektiren sebepler, irade beyanında bulunan kimsenin ehliyetsizliği, sözleşmenin konusunun emredici kurallara, kamu düzenine, genel ahlaka ve kişi haklarına aykırı veya imkânsız olması, sözleşmenin geçerliliği için aranan şekle uyulmaması ve sözleşmenin muvazaalı olmasıdır.

Icaba davet ne demek?

İcaba Davet Karşı tarafa bir icapta bulunmak için tahrik etmeye yönelik yapılan bir beyandır. Ben karşı taraftan bir talepte bulunurum ama bağlı olmadığımı da beyan ederim. Bu, karşı tarafı bir icapta bulunmaya davet etmek anlamına gelir.

Hükümsüzlük türü nedir?

Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir. doğmamış sayılmasıdır. Bu durum hükümsüzlüğün en ağır türüdür.

Yaptırım nedir çeşitleri nelerdir?

Yaptırım Türleri

  • Ceza.
  • Tazminat.
  • Cebri İcra. [Geçersizlik]
  • Hükümsüzlük.
  • İptal.