Anteplilerin kökeni nedir?

İçindekiler:

  1. Anteplilerin kökeni nedir?
  2. Antep kaç şehit verdi?
  3. Gaziantep Kurtuluş Savaşı'nda hangi devletler tarafından işgal edilmiştir?
  4. Antep savunması ne zaman?
  5. Antep nasıl Gaziantep oldu?
  6. Şahin Bey nerede görev yaptı?
  7. Hasan Tahsin kimdir kısaca e ödev?

Anteplilerin kökeni nedir?

Gaziantep ilimizde Türkler, Kürtler, Araplar ve Çerkeslerin yerleşimleri vardır. Nüfusun ana gövdesini ise Türkler ve Kürtler oluşturur. Hatay ve Urfa kadar olmasa da Gaziantep ilimizde de yerli Arap yerleşimleri vardır.

Antep kaç şehit verdi?

10 ay 9 gün süren şerefli direnişin sonunda 6317 evladını şehit vermiş, 7 bine yakın insanı da yaralanmış ve sakat kalmıştır. Nihayet 15 Mart 1921 tarihinde Londra'da yapılan anlaşma gereği Fransızlar 25 Aralık 1921'de şehri terk etmişlerdir. 06 Şubat 1921 yılında TBMM tarafından Antep'e Gazilik unvanı verilmiştir.

Gaziantep Kurtuluş Savaşı'nda hangi devletler tarafından işgal edilmiştir?

Kurtuluş Savaşı'nda Mondros Mütarekesi'nin 7. maddesi gerekçe gösterilerek, 15 Ocak 1919'da İngilizler tarafından işgal edilen Gaziantep, Eylül 1919'da Fransızlara bırakıldı. İçlerinde gönüllü Ermeni birliklerinin de bulunduğu "Fransız işgal kuvvetleri" 29 Ekim 1919'da Antep'e girdi.

Antep savunması ne zaman?

1919 Eylül'ünde yapılan antlaşmayla İngilizler Musul üzerindeki "nezaret hakkı"ndan vazgeçtiler. Önce Suriye'yi, daha sonra da Antep, Urfa ve Maraş'ı boşalttılar. Sonrasında Fransız birlikleri 29 Ekim 1919'da Kilis'i, 5 Kasım 1919'da da Antep'i işgal ettiler.

Antep nasıl Gaziantep oldu?

Kurtuluş Savaşı'nda halkın göstermiş olduğu üstün kahramanlıklar sebebiyle şehre 8 Şubat 1921 tarihinde T.B.M. Meclisi tarafından "GAZİ"lik ünvanı verilmiştir. Layiha-i Kanuniye'nin l. Maddesi "Ayıntap livası merkezi olan Ayıntap kasabasının namı Gaziayıntap'a tahvil olunmuştur." Böylece de Antep, Gaziantep olmuştur.

Şahin Bey nerede görev yaptı?

1899 yılında Yemen'e asker olarak giden Şahin Bey burada başçavuşluğa kadar yükseldi. 1911'de Trablusgarp Savaşı'na gönüllü olarak katıldı. Daha sonra Balkan Savaşları kapsamında Çatalca cephesinde görev aldı. I. Dünya Savaşı sırasında Galiçya Sina cephelerinde görev yaptı.

Hasan Tahsin kimdir kısaca e ödev?

Merhaba, Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgale gelen Yunan askerlerine ilk kurşunu sıkan ve böylece isyanın başlamasını sağlayan kişidir. Gazeteci Hasan Tahsin'in asıl adı "Osman Nevres"dir. Selanik'te doğmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de eğitim gördüğü Şemsi Efendi İlkokulu'nda okumuştur.