Sigara kanseri tetikler mi?

İçindekiler:

  1. Sigara kanseri tetikler mi?
  2. Sigara içince hangi kanser olur?
  3. Sigara akciğer ve gırtlak kanserine neden olur doğru mu yanlış mı?
  4. Sigara içen insanların yanında durup sigaranın dumanından etkilenme durumu nedir?
  5. Sağlık sorunlarından hangilerini sigara kullanımı sebep olur?

Sigara kanseri tetikler mi?

Sigara ve sigara dumanı, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türünün ortaya çıkmasında sebep olmaktadır. Bu kanserlerin bazıları solunum sistemi, ağız içi gibi sigara dumanının doğrudan temas ettiği organlar olurken, bazı kanser türleri sigara dumanı ile teması olmayan organlarda meydana gelmektedir.

Sigara içince hangi kanser olur?

Akciğer kanserinin %90'ı sigara nedeniyle meydana gelirken, ayrıca larinks kanseri, ağız boşluğu, farinks, özofagus, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.

Sigara akciğer ve gırtlak kanserine neden olur doğru mu yanlış mı?

Sigara ile nedensel ilişki kurulan ilk kanser türleri arasında akciğer ve gırtlak kanserleri bulunmaktadır (4). ABD'de akciğer kanserlerinin %85'i (5), dünya genelinde ise %90'ı sigara kökenlidir (2). Sigara içenlerin akciğer kanseri olma riski içmeyenlere göre erkeklerde 23 kat kadınlarda ise 13 kat fazladır (8).

Sigara içen insanların yanında durup sigaranın dumanından etkilenme durumu nedir?

Pasif içicilik, sigara içmediği halde kişinin, tütün dumanına ve içindeki zehirli kimyasallara maruz kalmasını anlatan bir terimdir ve bu kişinin bulunduğu ortama sigara içen biri tarafından salınan sigara dumanının solunmasını tarif etmektedir.

Sağlık sorunlarından hangilerini sigara kullanımı sebep olur?

Sigaranın neden olduğu hastalıkları şöyle sıraladı: "Kalp - damar hastalıkları olarak kalp krizinden başka kalp yetmezliği, kalbin çalışma düzenindeki bozukluklar (aritmi), damar sertliği ve damar tıkanmaları da önemlidir. Akciğer hastalıkları arasında kronik bronşitten başka amfizem ve astım önemlidir.