Safra kesesi kanalı neden tıkanır?

İçindekiler:

  1. Safra kesesi kanalı neden tıkanır?
  2. Safra kanalı tıkanıklığı nasil anlaşılır?
  3. Koledok kanali Tikanirsa ne olur?
  4. Koledok kanalı ne işe yarar?
  5. Safra kesesi yarı Kontrakte ne demek?
  6. Koledok kanalı hangi kanala açılır?

Safra kesesi kanalı neden tıkanır?

AIDS, iskemik, pankreatit, geçirilmiş kolanjit gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Geçirilmiş travma, safra kesesi ya da karaciğer ameliyatları sonrasında ortaya çıkabilir.

Safra kanalı tıkanıklığı nasil anlaşılır?

Taşın safra kanalını tıkaması ile ortaya çıkan safra kesesi hastalığının belirtileri şu şekilde özetlenebilir:
  1. Ani ve hızlı ağırlaşan karnın sağ üst bölgesinde ağrı hissi.
  2. Sırt ağrısı
  3. Sağ omuzda ağrı
  4. Bulantı, kusma.
  5. İdrar renginde koyulaşma.
  6. Açık renkli dışkı
  7. Aşırı gaz ve diğer sindirim problemleri.
  8. İshal.

Koledok kanali Tikanirsa ne olur?

Tıkanıklık eğer ana safra kanalında (koledokta) olursa hem safra kesesinin hem de karaciğerin bağırsağa doğru safra akımı toptan boğulmuş, engellenmiş olur. Safra kesesi şişer, karaciğer çalışması bozulur, giderek sarılık ortaya çıkar. Bu duruma tıkanma sarılığı denir.

Koledok kanalı ne işe yarar?

Karaciğeriçinde, küçük kan damarlarına benzeyen küçük borular, ana safra kanalı (koledok) adı verilen bir tüp içinde biten daha büyük karaciğer dallarının içinde hücrelerden safra drenajı sağlar. Safra kesesi, gıda bağırsaklara ulaşıncaya kadar safrayı tutan bir haznedir.

Safra kesesi yarı Kontrakte ne demek?

Yemek yiyince kasılır (kontrakte olur), içindeki safra sindirim için boşalır ve küçülür. Bu yüzden açken yapılan karın ultrasonografisinde sağlıklı kese dolu olmalıdır. Ancak küçük (kontrakte) görülürse bu genellikle kesenin müzmin iltihabı nedeniyle (kronik kolesistit) olur. Bu da genellikle taşa bağlıdır.

Koledok kanalı hangi kanala açılır?

İnsanların %70 inde koledok ve pankreas kanalı duodenum dışında birleşir sonra bu ortak kanal duodenum duvarında ilerleyip duodenum içine açılır (Y şeklinde). %20 bu iki kanal birleşir birleşmez duodenuma açılır (V şeklinde). %10 bu iki kanal ayrı ayrı duodenuma açılırlar (U şeklinde).